donderdag, januari 16

Griesbrei

Nostalgie en griesmeel dessert

wanneer ik aan griesmeel denk ben ik in gedachte terug in mijn kindertijd
wanneer we thuis griesmeel pap of pudding aten
ging daar wat zwartebessensaus overheen....

Maar als ons Moe(oma) de hele dag op visite kwam wanneer we jarig waren werd er een extra feestelijk dessert gemaakt
Wanneer de school uit was holden ik naar huis en bij het openen van de voordeur keek ik het eerste naar de kapstok of het zwarte hoedje van ons Moe daar lag
☺☺☺

In de keuken stond dan meestal een hele grote schaal vruchtengriespudding voor het geopende keukenraam om af te koelen
waar mijn moeder een aantal tot stijve pieken geklopte eiwitten doorheen gespateld had waardoor het geheel op een sneeuwlandschap leek

Gisteren kookte ik na lange tijd weer eens griesmeelpudding
maar zoals gewoonlijk te veel
ik vulde 3 dessertschaaltjes en overgoot die met het restje amarene-kersen
wat nog in de koelkast stond van zondag toen lieve vrienden hier aan de dis zaten
omdat ik week eerder jaartje ouder mocht worden

 Door het restant van de nog hete griesmeelpudding klopten ik 2 ei gelen en storten die in de lage metalen boterkoekvorm
waar ik vandaag puntjes van sneed
even door de bloem wentelde en in klein beetje boter bakte in de koekenpan
wij aten het warm
schep eigengemaakte veenbessensaus smaakten daar heerlijk bij


♥♥♥
♥♥♥
♥♥♥

♥♥♥


Lieve groet
Ger

39 opmerkingen:

  1. Lieve Ger,
    Oh, als zesjarige deed ik de boodschappen bij de lokale Albert Heyn en die schepten dan uit zo'n houten bak met glazen deksel en handvat, griesmeel met vruchten in een bruine zak. Wij waren de koning te rijk als we er een of meerdere van die dikke vruchten in vonden. Héérlijk was die als 't warm gegeten werd. De dunnere vorm met eiwit maakte mijn Moeke ook wel eens. Die gebakken puntjes van jou lijken op italiaanse Polenta!
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Allereerst nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag en ik wens je een mooi jaar toe!
    Heerlijk die griesmeelpap het is dat ik net mijn ontbijt op heb, want anders.....
    Ik heb ook goede herinneringen aan die pap/brei. In mijn eerste baan kregen de kinderen dit 1 keer per week als toetje. En de kok wist dat ik er dol op was. Dus als ik na de koffiepauze langs de keuken kwam werd ik naar binnen geroepen voor het eerste schaaltje warme gries en bij het eten werd er een extra schaaltje geleverd. Hulde aan de kok.
    Ik eet hem het liefst naturel. Je onderste foto ziet er ook lekker uit.
    Fijn weekend, groetjes Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ooohhh ja, lekker griesmeel pudding, dat is een van mijn favoriete puddinkjes, maar mijn man lust dit niet, dus wordt het nooit gemaakt.
    Gebakken lijkt me ook heerlijk, heb het nog nooit op, maar niet met die 2 eieren erdoor, smaakt het dan niet naar ' stevig ' gebakken ei ?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. It really looks delicious Ger and your photos make this exquisite dessert more ..."inviting" !
    Melding tastes with memories,you create not a simple food but a spritual ritual I think.
    Have a happy week end and greetings to beautiful Holland!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. It really looks delicious Ger and your photos make this exquisite dessert more ..."inviting" !
    Melding tastes with memories,you create not a simple food but a spritual ritual I think.
    Have a happy week end and greetings to beautiful Holland!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat ziet er , zoals altijd , weer heerlijk uit .
    Griesmeelpudding ken ik wel maar dit niet .

    Mooie foto's heb je ervan gemaakt. Ook je banner met de paddestoelen is erg leuk.

    Ik wens je een fijne dag verder en alvast een heel
    gezellig weekend.

    En natuurlijk ook nog gefeliciteerd met het feit dat
    je weer een jaartje erbij hebt.
    Op naar een volgend jaar met hopelijk een goede gezondheid !

    Lieve groet van Gea

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo lieve Ger,
    Alsnog gefeliciteerd met je verjaardag. Ik hoop dat je een heerlijke dag hebt gehad, maar dat zal vast wel gelukt zijn.
    Wat heerlijk, deze griesmeel variant. Wij hadden vroeger thuis ook regelmatig griesmeel, maar dan als pap. Dat vond ik al verrukkelijk. Ik denk dat ik het heel binnenkort maar weer eens ga maken, want het water loopt me al in de mond bij het lezen van dit verhaal en het zien van deze foto's... En dan is het nog vroeg op de dag...haha...
    Ik wens je een heel fijne dag en alvast een heerlijk weekend,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goede morgen Ger,
    Dat ziet er weer goed uit maar luxer dan we thuis gewend waren"Ik heb met de kerst op Fb de vruchten griesmeel pudding ook nog beschreven die ik me herinner als specifieke kerst pudding .
    Maak hem nog wel eens ,maar kan de jeugd hier er niet mee bekoren.😝 groetjes Hanny.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zo leuk die nostalgie, ik kreeg ook altijd een bordje griesmeel toen ik uit school kwam. Een heel apart recept heb je gemaakt, de amerene kersjes vind ik het einde! Ook lekker op ijs in de zomer.

    Eet smakelijk,

    groeten Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oohh lieve Ger allereerst nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag, ik hoop dat je een gezellige dag heb gehad.
    En ja altijd fijn als je weer een extra kaarsje uit mag blazen. En dan die griesmeel dat ziet er toch verrukkelijk uit zeg, ik ben gek op griesmeel maar puntjes snijden en in koekenpan opbakken daar heb ik nog nooit van gehoord. Doen wij wel met Jan in de zak of broeder zoals we dat hier noemen, lekkere klont echte boter in de pan en de tweede ronde is vaak nog lekkerder dan vers uit de zak. Ga ik vanmiddag maar maken denk ik als avond eten, kan ik de kids heel blij mee maken. En ze hebben het allebei wel verdiend drukke weken voor ze de oudste heeft de laatste weken allemaal zware cursussen scheeps gezondheidszorg, brandveiligheid, iets met overlevingspakken aan te water mensen redden.
    En jongste zit steeds te leren i.v.m PTA toetsen telt straks allemaal mee voor zijn examen, en die heeft ook nog eens elke dag de ochtendkrant staat om zes uur op en als ik hem ergens bij mee kan maken is het wel broeder. Maar jeetje Ger ik dwaal hartstikke af, ik hoop dat je lekker verwend bent met je verjaardag, misschien een paar dagen Noord-Holland (ha,ha) zou leuk zijn toch ff lekker koffie drinken bij me. Ger ik wens jou en Harry alvast een heel fijn weekend toe als de berichten doen wat ze beloven iets beter weer want jeetje wat is er weer een regen gevallen hier het stond gister middag tijdelijk blank bij ons. Maar nu ziet het er hier beter uit dus lekker wandelen vandaag. Heb nog ff een klusje en dan lekker naar buiten uitwaaien.
    Lieve groetjes Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een voor mij onbekend recept maar...ziet er lekker uit!

    Fijne dag nog.

    Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oh Ger wat een heerlijk verhaal. Mooie herinneringen. Ik zou hier ook zo een bordje van lusten al heb ik net eens schaaltje yoghurt op. Gisteren bracht mijn vader een schaal griesmeelpudding met bitterkoekjes. Het was nog warm, dus ik heb er meteen wat van geproefd. Jammie! Prachtige foto's heb je er ook weer van gemaakt en je header is ook prachtig. Fijn weekend, lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Ger, deze dessert lust ik ook :)) Ik wens je het beste voor dit jaar, veel gezondheid, geen last meer met je oogen en een hoop mooie momenten. En ook nog gefeliciteert met je verjaardag, ik had het in mijn kalender maar mijn pc was stuk, dus kon ik niets doen :( Was de 5de juist? Als niet zeg maar het juiste datum :))

    Groetjes en dikke knuffels
    Sigi

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag van een weekje terug! Thuis werd bij ons ook griesmeelpudding gemaakt, met de gebruikelijke bessensap. De meesten bij ons vonden dat een heerlijk maaltje, maar brrr...mij maakte je er niet blij mee. Toch ziet het er op jouw foto's wel lekker uit, zeker ook de laatste variant.

    Fijn weekend Ger! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heerlijk, Ger, griesmeel!!
    Dat maak ik hier ook nog vaak.
    In de vorm van pap!
    Fijn om weer terug te zijn.
    Nu ga ik even je blog terug lezen.
    Want ik heb veel gemist!

    Fijn weekend!
    Veel liefs!
    Juliëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  16. mmmm ..wat een nostalgie... ik ruik de geur al ...ons moeder maakte dat met krentjes ...ik heb heel je blog bekeken ..en heb er ernorm van genoten..ik ben in brabant geboren en woon nu in griekenland ..
    ik heb ook erg van je kreta verhalen genoten je schrijft het zo mooi en je was goed op de hoogte over creata .
    heel veel groetjes !!! Houdoe

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hmm, een ouderwets lekker hapje zo te zien! Dat alleen al maakt dat het lekker smaakt, de herinneringen erbij...
    En natuurlijk nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag en nog vele gezonde jaren! Liefs Carolien

    BeantwoordenVerwijderen

  18. Hoi Ger,

    Dat recept ken ik helaas niet.
    Jammer dat je zover weg woont, anders had ik mijzelf bij je uitgenodigd. M'n hoedje bij je op de kapstok, aanschuiven en lekker smullen ;-)

    Fijn weekend...

    Groetjes en liefs,
    Cilia

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Van harte gefeliciteerd nog met je verjaardag! Ik hoop dat je een gezellige dag hebt gehad. De visite zal wel heerlijk hebben kunnen smullen van de lekkernijen die jij hun hebt voorgezet. Dit ziet er ook heel lekker uit, goed dat je wat over had! Ik wens je een fijn weekend toe, Ger!
    Lieve groetjes, Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Deze post roept herinneringen op,
    mijn moeder maakte dit altijd op zondag, heerlijk met rode bessensaus. Maar gebakken? daar heb ik nog nooit van gehoord.
    Ik ga dit zeker een keer proberen, het ziet er zo lekker uit.
    Weer een jaartje erbij, nog van harte Ger.
    Ik wens je een fijn weekend.
    Lieve groet Nelly

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hallo Ger, wat knap dat jij aan alles een eigen draai kunt geven. Ik ga het zeker een keer proberen. Deze week voor het eerst zelf Panna cotta gemaakt. Ook een aanraden en ook uit Duitsland meegenomen. Ik lees je graag, bedankt hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. En natuurlijk nog proficiat met je verjaardag hoor, zou het bijna vergeten door al dat lekkers.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Oh lieve Ger....ik droom toch van de dag dat je kookboek in combinatie met mooie verhalen uitkomt.......
    Ik koop je 1e exemplaar.
    Je schrijft altijd zo prachtig en dan die heerlijke recepten erbij........
    Hoe je het schrijft...het water loopt me in de mond.......

    De nostalgie erbij......het maakt alles compleet........

    Een boek om je vingers bij af te slikken.....

    Wens jullie een fijn weekend

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Mijn moeder maakte vroeger ook griesmeelpap, met aardbeiensaus, vers gemaakt.
    Nu eet ik het niet meer, maar jou bordjes zien er lekker uit.
    Nog proficiat met je verjaardag.
    Fijn Weekend.

    Groetjes,
    Inge, my choice

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Nog van harte met je verjaardag.
    Griesmeel kook ik nog weleens, heerlijk vindik het.
    Deze:Variant in de koekenpan lijkt me echt leuk om eens te proberen.

    Fijn weekend en lieve groet,
    Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Nog van harte gefeliciteerd! Helaas deel ik je liefde voor dit gerecht niet, maar ik moet wel toegeven dat je het mooi hebt gefotografeerd.

    Fijn weekend. X

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Allereerst wil ik je alsnog van harte feliciteren met je verjaardag Ger.
    Griesmeelpudding of pap....doet mij ook aan vroeger denken. Wij aten de pudding met rode bessensap.
    Voorheen maakte ik ook nog wel de pudding, nu maak ik het mij gemakkelijk met de kant en klare, maar nu ik zie wat jij van het restant van de pudding maak....het water loopt me uit de mond....ga ik zeker weer een keer zelf de pudding maken.

    Fijn weekend.
    Liefs, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Hallo Ger.

    Alsnog van harte gefeliciteerd met je jaardag.
    Nostalgie ten top die griesmeelpudding.
    Mijn moeder bakte het ook wel zo als je het beschrijft.
    En de bessensap erover...
    De gewone gries was wit maar de vruchtengries was geel met de vruchten erin.
    Net als watergruwel dat maakte ze ook lekker.Bessensap met gort en rozijnen...ook lekker.

    En je foto`s erbij halen het helemaal weer voor de geest.

    Groetjes
    Jeanne

    BeantwoordenVerwijderen
  29. De laatste variatie ken ik niet, maar vroeger is er bij ons heel wat dikke griesmeelpap gegeten. En wij hadden zelf bessenstruiken in de tuin , dus de griesmeel werd overgoten met bessengelei.
    En de vruchtengriesmeelpudding maakte mijn moeder ook wel.
    Wat een herinnering maak je los Ger!

    En van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag, ik hoop dat je een mooie dag hebt gehad!

    Liefs, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

    Ohhhh.... zo lekker, griesmeel pudding of pap, ook mijn moeder kon dat zo heerlijk maken.

    Eerlijk gezegd heb ik het in jaren niet gegeten, misschien toch maar weer eens proberen.

    Een heel fijn weekend en lieve groet,

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag Ger!
    Griesmeel, echt heerlijk! Helaas ben ik de enige hier die het lekker vind. Met eiwit heb ik het nog nooit gegeten maar het klinkt goed.
    Groetjes, Sas

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Nog van harte met je verjaardag. Bij mij ook nostalgie bij dit dessert mét de bessensap. Jouw gebakken versie is mij niet bekend, maar ziet er ook smakelijk uit. Groet, Annet

    BeantwoordenVerwijderen

  33. Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag Ger....en nog vele gezonde jaren....
    Het ziet er weer super lekker uit en dat je dit kon bakken wist ik niet....
    Het herinnert mij aan mijn pa...want toen hij ziek was...vroeg hij aan mij of ik griesmeelpudding, voor zelf te koken, kon gaan halen in Duitsland...is hier dichtbij....en daarom deze herinnering....fijn weekend en lieve groet Marjon

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Ten eerste nog Gefeliciteerd met je verjaardag, het is toch nog niet te laat? De griesmeelpudding met bessensap komt me zeer bekend voor, dat maakte mijn moeder vroeger zeer regelmatig. Zelf maak ik het ook nog wel eens maar toch maar een enkel keertje per jaar. Je brengt me weer op een idee want ik heb nog zwarte bessensap in de diepvries. Het laatste recept is een super goed idee om de rest te verwerken, ga ik zeker een keer doen want het lijkt me erg lekker.
    Wens je een fijne nieuwe week toe.
    Groeten, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Je foto`s ervan vind ik heel mooi,maar brrr het is zo niet lekker,mijn moeder had het pas als toetje gemaakt voor mij,maar wist nog niet wat het was,haal de folie er af en zie die dikke vel haha,ik wens je een fijne week,lieve groet Musje.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag Ger! Ik hoop dat je leuke dag gehad hebt.

    Griesmeelpap en pudding.. dat vind ik zo ontzettend lekker en wordt hier dan ook regelmatig gegeten. Ik krijg trek bij het zien van je foto's;)

    Liefs, Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Hallo Ger, allereerst bedankt voor je reactie op mijn blog. Jouw griesmeel koek lijkt mij heerlijk. Ik heb het nog nooit gegeten, en ken het niet. Maar zulke lekkernijen krijg je meestal van huis uit mee, Jij hebt er iets lekkers van gemaakt en smul er maar van. Ik ga je nu ook volgen en reageren hoor, Ik vind het erg leuk om te doen en het geeft veel afleiding. Dus op naar de volgende blog. Groetjes, Riet.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Lieve Ger,
    Super bedankt voor je lieve berichtje!! Ik zie dat je weer heerlijk gekookt hebt...mmmm...griesmeelpudding...mijn moeder kon dat ook altijd zo heerlijk maken....
    Een beetje laat maar ook nog gefeliciteerd met je verjaardag en ik hoop je weer wat meer te kunnen volgen!
    Het plaatsen van foto's vind ik best nog lastig maar ik blijf het proberen....
    Lieve groet van Susan.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. In Friesland zeggen we: better let as net! (Beter laat dan nooit)...alsnog van harte proficiat met je verjaardag! Die griesmeelpudding ziet er erg smakelijk uit, hmmm...

    Fijne dag!

    X Pietrik

    BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.