dinsdag, november 23

Steranijs

Note voor Ger... ik vertrouw er een beetje op dat jij voor ons uitzoekt waar en hoe steranijs geoogst wordt??;)

Deze vraag kwam ik tegen in de post Warm van :
http://unpetitmorceaudemoi.blogspot.com/2010/11/warm.html

Mijn reactie daarop(met een lach:-)waarom ik....er zijn nog zoveel anderen;-)



Maar oké, ik ging ff spelen en ik ben vaste klant van mijnheer Google en ben leergierig ,zeker als het met eten en drinken en het bereiden daarvan te maken heeft.

Ik kwam tijdens mijn bezoeken in tropische landen al veel specerijen en kruiden tegen die ik ook op de foto kon zetten voordat het droogproces plaatsgevonden had, maar jammer genoeg nog nooit een Steranijs boom of struik.


Chinese steranijs (Illicium verum) is de gedroogde vrucht van een in Azië groeiende boom of struik. Die steranijs ruikt en smaakt zo sterk als gevolg van het feit dat het tot wel 10% anethol, een etherische olie, kan bevatten. Als specerij is het zeer gewild en het is onderdeel van de beroemde Chinese fice-spice powder en van de Indiase garam massala.








Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Illicium, is van Latijnse afkomst: illicere betekent ‘(aan)lokken’ en het verwoordde de heerlijke geur. Het tweede deel, verum, is ook al een Latijns woord en betekent ‘waar’ of ‘echt’.






Maar de Chinese steranijs heeft ook een kwaadaardig broertje in de persoon van de Japanse steranijs (Illicium anisatum). Uiterlijk is er zo weinig verschil dat zelfs afgestudeerde biologen het verschil niet kunnen zien. En als zij het niet weten, hoe moeten u en ik die beide varianten dan uit elkaar houden?






Misschien dat u gewend bent om af en toe een heerlijk kopje Sterrenmix te drinken. Op zich is dat geen enkel probleem wanneer u het pakje kruidenthee bij een grootwinkelbedrijf gekocht heeft. Koopt u uw kruidenthee echter in bij een enthousiaste amateur of kwakzalver dan loopt u mogelijk een behoorlijk gevaar. Dat werd nog niet zo lang geleden geïllustreerd toen een aantal mensen ernstig ziek werd na het drinken van hun Sterrenmix, waar per ongeluk geen Chinese steranijs in was verwerkt, maar Japanse steranijs.








Die verwisseling had vervelende gevolgen want Japanse steranijs bevat namelijk anisatine, een neurotoxine, dat verantwoordelijk was voor de bij de slachtoffers waargenomen gevoelens van algehele malaise, misselijkheid, braken, diarree, spiertrekkingen, hallucinaties en epileptische aanvallen. Die anisatine is zo extreem giftig dat het zelfs bij kleine hoeveelheden al tot de dood kan leiden als gevolg van een ademhalingsverlamming. In Japan wordt het om die reden als insecticide toegepast.

Dus gebruik nooit de steranijs die je kocht/koopt in tuincentum, of die verwerkt zijn in decoraties want je weet maar nooit om welke soort het gaat!!!!
Dit kransje wat ik al jaren heb uit een tuincentrum is daar een goed voorbeeld van
              Niet gebruiken voor consumptie!                

......ennuh..........Lynda......genoeg info?

Fijne dag en lieve groet,
Ger

Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.