♥ Van mispel tot moes ♥
Zo heb je elke dag wel iets waar je de nodige tijd aan moet besteden...en dat deed ik de afgelopen weken met liefde en zorg aan manlief, wiens ♥ het weer eens niet goed deed.
We staan er eigenlijk nooit zo bij stil dat ons motortje plotseling van de ene dag op de andere niet meer doet wat wij willen, wat we eigenlijk allemaal heel normaal vinden zolang die rikketik maar gewoon blijft tikken.....zonder mankementen.
Maar als er dan bij de jaarlijkse controle en enkele onderzoeken aan het licht komt dat er weer iets mis is schrik je in eerste instantie,
maar je realiseert je ook niet lang daarna dat je als patiënt in goede medische handen bent van een team specialisten die alles met elkaar overleggen voordat ze tot handelingen over gaan.
Dan volgen enkele dagen van ziekenhuis opname,spannende en zorgelijke uren tijdens ingreep en nazorg.
Maar we kunnen inmiddels weer opgelucht adem halen, het leed is weer geleden, gelukkig!!!
Maar in die tussentijd rijpten de mispels in de kratjes gewoon door, dus bestede ik daar ook elke dag even tijd aan.
Voor mij tevens een mooie manier om wat afleiding te zoeken in mijn keukentje,
en zo belandde alle mispels in die dagen achter glas
♥♥♥
♥♥♥
♥♥♥
♥♥♥
♥♥♥
Vanmiddag proefde ik één van de variaties die ik inmaakte,
en wel de lekkere pittige zoet-zure Chutney op 'n bruine boterham met oude kaas
Ben blij dat ik 'n aardig voorraadje heb, jammie......
♥♥♥
ik stapte net ook nog even het kelder trapje af om te kijken naar de vruchten die ik enkele weken geleden op drank zetten voor likeur
volgens mij moeten die mispeltjes al aardig ''aangeschoten'' zijn;-)
voor wie de vorige post niet gezien heeft....
en voor degene onder jullie die ook eens mispelmoes♥ jam ♥ gelei ♥
wil maken komt hieronder het recept
Met manlief gaat het prima, hij is vanmorgen naar Engeland vertrokken met zijn hobbymaat voor 'n weekeind zoals die 2 dat al vele jaren doen samen, meerdere keren per jaar.
Ook fijn weekeind gewenst voor jullie allemaal en lieve groeten!!!
Ger
Ingrediënten:
-
Mispels
-
per 1 liter gekookte brei
-
400 gram geleisuiker
-
het sap van 1 citroen
-
een flinke koffielepel speculaaskruiden
Werkwijze:
Was de zachte mispels
Was de zachte mispels
Doe ze in ruime pan en vul met water tot
vruchten half onder staan
Laat aan de kook komen en zet de warmtebron laag
Laat aan de kook komen en zet de warmtebron laag
Schep af en toe goed om om aanbranden te
voorkomen,
In
half uurtje zijn de mispels tot moes gekookt
Doe
ze door een roerzeef (passevite)of doe net als ik, druk het door fijne zeef
boven andere pan(verwijder telkens tussendoor de schillen en pitten uit
zeef)werkt makkelijker
Neem 1 liter van de bruine brij en doe er 450 gram geleisuiker bij.
Neem 1 liter van de bruine brij en doe er 450 gram geleisuiker bij.
Doe er het sap van een citroen/limoen bij.
Doe er speculaaskruiden bij en laat 3 minuten flink doorkoken(pas op voor hete spatten)
Vul je potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat potjes op hun kop afkoelen.
Doe er speculaaskruiden bij en laat 3 minuten flink doorkoken(pas op voor hete spatten)
Vul je potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat potjes op hun kop afkoelen.
Ik maakte verschillende
smaken:
een partij(liter) met
speculaaskruiden
een liter met twee flinke koffielepels gemberpoeder en
schepten vlak voordat moes de potjes in ging er stukjes halfgare appel (drie
appels) doorheen
een liter met 3 koffielepels kaneel, 1/4 theelepel
kruidnagelpoeder en 2 stuks
steranijs waarvan ik de zaadjes in vijzel fijn stampten,100 ml gembersiroop uit
flesje
Verder blijft geleisuiker, citroen of limoensap gelijk
als in bovenstaande tekst op 1 liter brij.
Jam ,moes en brij klinkt zo alledaags voor deze
lekkernij, gebruik het in appelgebak recept, rijstepap, op de boterham met
Belgische kaas, bij witvlees kip/varkensvlees, gehaktbal, dan moet het recept
van deze oude vrucht zoals hierboven beschreven hemels
zijn.
Succes!!!
Lieve Ger,
BeantwoordenVerwijderenWat heb je er weer een heerlijke culinaire post van gemaakt!
Wat rot om te horen dat je zoveel zorgen had om je man , maar superfijn dat het goed is afgelopen!! Geniet van elkaar!
Veel liefs, Carolien
Hoi lieve Ger
BeantwoordenVerwijderenFijn dat alles achter de rug is en het met Harry weer goed gaat, nu samen fijn gaan genieten van al deze heerlijkheden......maar wel met mate hoor....hahaha
het water loopt mij uit de mond bij het zien van al dit lekkers.
Groetjes, Joop
Jullie hebben weer spannende weken achter de rug, maar gelukkig heeft hij het verblijf in het ziekenhuis goed doorstaan en is hij zelfs al weer naar Engeland vertrokken! Je hebt helemaal gelijk, zolang je gezond bent, vind je dat vaak gewoon maar als er iets niet goed is, besef je pas hoe belangrijk gezondheid is.
BeantwoordenVerwijderenJij geniet nu vast extra van je broodje met chutney ;)! Je kunt trouwens wel een winkeltje beginnen!
Fijn weekend, Ger! Lieve groet, Ingrid
He wat een naar bericht over je man. Dat moeten zeer vervelende en spannende tijden zijn geweest bij jullie. Fijn dat het nu weer beter gaat zeg. Doe rustig aan en geniet van man en moes. Liefs Sabine
BeantwoordenVerwijderenWat ziet dat er heerlijk uit Ger. Ik moet je eigenlijk bekennen dat ik helemaal niet bekend ben met mispel. Ga er toch eens even op googlen. Wat fijn dat het met je man wat beter gaat. Blijft toch altijd een zorg lijkt me. Misschien niet altijd op de voorgrond maar altijd aanwezig.
BeantwoordenVerwijderenIk wens je een heel fijn weekend!
Lieve groet,
Agnes
Lekker slim van mij.....scroll ik door zie ik je vorige bericht over mispels! Dit had ik dus even gemist:) Tja.....
BeantwoordenVerwijderenFijn dat het met je man beter gaat Ger.
BeantwoordenVerwijderenIs zeker schrikken als je hoort dat het niet goed gaat,
En je mispel "afleiding" ziet er goed uit.
Dat waren er heel wat....
Veel plezier met alle lekkere mispelrecepten.
Groetjes
Wat fijn te horen dat het de goede kant uit gaat met je manlief Ger en dat hij nu geniet van een paar dagen Engeland. Heerlijk voor hem dat hij na zo'n zorgelijke periode nu even kan genieten van dit uitstapje samen met zijn vriend.
BeantwoordenVerwijderenOhhhh....en jij kan wel een winkeltje beginnen met al die mooie potjes Moes.
Wat heb je er weer een werk van gemaakt. Net als het mooie kaartje met de zaadjes van het Zegekruid, wat ik nogmaals van je mocht ontvangen, hier was ook zoveel zorg aan besteedt. Nogmaals dank hiervoor.
Ik wens je een fijn weekend.
Lieve groet, Mea
Fijn dat de mispels een beetje afleiding gaven toen jullie geconfronteerd werden met de kwetsbaarheid van de mens. Het ziet er heerlijk uit, mmm...met kaneel.
BeantwoordenVerwijderenSterkte met je man.
Lieve groet, Renny
Gelukkig dat het met je man weer goed gaat, en dat hij weer aan het genieten is in Engeland.
BeantwoordenVerwijderenJe potjes alleen vind ik al heel leuk en de inhoud zal nog wel beter zijn zo te horen, hi hi.
Goed dat je er zo veel van hebt.
Ik wil je bedanken voor de lieve reactie op mijn blog, over het oude bonbondoosje.
En ik wil een keertje naar het Edah museum gaan, lijkt me heel leuk.
Ik wens je een heel goed weekend.
Lieve groet Nelly
Hoi Ger,
BeantwoordenVerwijderenWat vervelend dat jullie weer zo'n zorgelijke periode doormaken! Ik hoop dat het inmiddels beter gaat met harry, heel veel sterkte voor jullie.
Ik kende mispels alleen van horen zeggen, dus je post was erg leuk om te lezen.
Groetjes Linda en een kusje van Sam
Hoi Ger,
BeantwoordenVerwijderenIk zat me de hele tijd al af te vragen, of je man alweer thuis was. Blij met deze blog waarin je vermeldt dat hij, niet alleen alweer thuis is... maar zelfs fijn een weekend naar Engeland is met zijn hobbymaat. Gelukkig... en jij heerlijk een weekendje voor jezelf, ook altijd even lekker.
Trouwens weer prachtige foto's, ziet er ook wel lekker uit.
Heel fijn weekend, geniet ervan, en een hele dikke virtuele knuffel,
Cilia
Wat fijn dat het toch al weer zo goed gaat met manlief. Maar ja hij heeft natuurlijk de beste zorg en zeer liefdevol......daar word je als mens toch snel happy en gezond van....;)
BeantwoordenVerwijderenMaar kan me voorstellen dat het nieuws toen erg schrikken was.
Hopelijk blijft het nu goed gaan met manlief....
En dan de jam....om je vingers bij af te slikken. Die variant met kaneel lijkt me wel wat......
Toch jammer dat je niet in de buurt woont hoor......kwam ik even een potje of wat bij je halen ;)
Wens je ondanks dat je nu even alleen bent dit weekend een zalig weekend.
LIefs
Hoi Ger,
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er leuk uit,kan zo in een
culinair tijdschrift.
Groetjes van je zus
Fijn dat alles weer goed gaat met je man en zo goed zelfs dat hij een weekend weg kan. Hoe toevallig dat ik samen met 2 studiegenoten de laatste weken bezig was een presentatie voor te bereiden over hartfalen. Daarmee word je met de neus op de feiten gedrukt hoe kwetsbaar de mens is. Je hebt ondertussen je kelder weer gevuld. Ziet er heerlijk uit. Doet me denken aan thuis, mijn moeder maakt ook altijd dit soort dingen, jam, chutneys noem maar op. Geniet van je weekend. Liefs Annet
BeantwoordenVerwijderenLieve Ger,
BeantwoordenVerwijderenJa, dat moet een spannende tijd zijn geweest voor jullie. Fijn dat het nu weer goed gaat met je man. Gezondheid is het allerbelangrijkste en als dat te wensen over laat dan bepaalt dat even heel je leven.
Ik wens jullie veel sterkte.
En wat de mispels betreft: Dat ziet er allemaal weer overheerlijk uit!
Hartelijke groet,
Adri
Lieve Ger,
BeantwoordenVerwijderenFijn dat het met manlief weer in orde is gekomen! Ja, we realiseren ons het bezit van gezondheid pas als er problemen zijn. Fijn dat hij in goede handen was.
Je jamfabriekje ziet er héérlijk uit en zo mooi in de potjes met kantjes over het rode papier. Dat is met héél veel liefde gemaakt.
Je had een lekkere boterham ervan. Ja, wij waren vroeger ook kaaseters maar nu kopen we enkel nog rijstkaas in Atlanta (gisteren weer de ronde gemaakt om in te slaan) vanwege het hoge cholesterol gehalte. Pieter kreeg dinsdag een pluim van de hart chirurg toen hij op contrôle kwam. Hij was in topconditie voor zijn leeftijd en hij wilde hem pas over twee jaar weer terug zien. Goed nieuws dus en ja, we houden ons strikt aan het dieet en hij fietst veel op zijn nieuwe fiets. Heeft al 240 km erop zitten en dat met alle heuvels hier en hoge temperaturen. Nu is het koeler maar voordien niet.
Liefs,
Mariette
Wat ziet dat er heerlijk uit, ik heb nog nooit mispels of gelei ervan gegeten. Moet ik beslist eens proberen.
BeantwoordenVerwijderenDat gevoel van gisteren was alles goed en vandaag niet meer ken ik ook.
Enkele maanden geleden hebben ze bij een banaal onderzoek vastgesteld dat ik problemen zou kunnen hebben met mijn hart. Ook ik ben momenteel in goede handen en met de nodige medicatie en een positieve kijk in het leven moet het wel lukken.
Veel liefs
Marieke
Hallo lieve Ger, wat vervelend allemaal gelukkig nu alles weer oké. Mijn complimenten voor zoveel arbeid in een drukke tijd voor jou want man lief verzorgen vergt ook veel tijd. Het ziet er toppie uit hoor alles even lekker en wat een werk moet het geweest zijn zoveel potten ik weet er alles van want dat doe ik ook regelmatig. Nu staat er appelchutney op de lijst, maar het is zo leuk om te doen heerlijk,dat gestudder in de keuken. En dan moet ik ook nog wat jam maken van fruit uit de vriezer ruimte maken er moet weer nieuw spul in. Geniet van je weekend, en pas goed op jezelf, lieve groet Petra.
BeantwoordenVerwijderenJe bent vast erg geschrokken...maar erg fijn dat het weer goed afgelopen is...en al die potjes mispels...het lijkt wel een marktkraam :)
BeantwoordenVerwijderenEn dank je wel voor het recept, heb het opgeslagen want als ons boompje volgend jaar weer zo vol wil hangen als normaal...ga ik dit zeker ook proberen..
Wat fijn dat alles nu weer o.k is met je man!
BeantwoordenVerwijderenVan dat soort dingen moet je toch altijd schrikken! Ik lag op 44 jarige leeftijd in het ZH met hartritme stoornissen!! Gelukkig was het helemaal niet ernstig!
Geniet lekker samen, dat is mijn devies!
Je mispel lekkernijen zien er heerlijk uit!! Nog nooit gegeten.
Liefs, Juliëtte
Fijn om te lezen Ger, dat het met je man de goede kant op gaat, maar wat een zorgen heb je gehad, we staan er idd niet zomaar bij stil, ons motortje draait, maar kan ook zomaar een deffect vertonen.
BeantwoordenVerwijderenGelukkig kan hij wel zijn trip maken met zijn beste vriend..heerlijk om even naar Engeland te gaan!!
Je recept is weer grandioos, jouw recepten en vooral de presentatie, zijn heerlijk om te zien en te lezen!!!
Geneit van je weekend, met een heerlijke boterham met toebehoren:)
Lieve groet,
♥Eefie
Dag lieve Ger,
BeantwoordenVerwijderenWat zal je geschrokken zijn. Wat ben je als mens kwetsbaar. Maar fijn dat hij weer is opgeknapt en een gezellig uitje naar Engeland heeft.
Wat zien je jammetjes er heerlijk uit. Mooi die potjes met dat kant...
Lieve groet en fijn weekend!
Alma
Lieve Ger dit klinkt heerlijk en wat ziet het er leuk uit in de potjes met kleedjes.
BeantwoordenVerwijderenJe hebt een roerige week achter de rug, wat zorgelijk. Zolang het hart goed tikt sta je er idd niet bij stil. Gelukkig dat het weer helemaal goed is. Laat jullie dit allemaal heerlijk smaken. Fijne week, lieve groet
ben weer even aan het 'bijlezen'....jullie zullen wel geschrokken zijn, blij dat weer de goede kant op gaat (en het leed geleden is)...hoor je de mispels nog niet lallen?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Pietrik
Hey Ger, nu begrijp ik waar je het over had toen je het over 'zorgen om een naaste' had. Ik hoop dat intussen alles goed gaat met je man en jullie samen een rustige mooie Kersttijd tegemoet kunnen gaan.
BeantwoordenVerwijderenWat heb je een grote voorraad moes opgeslagen en allemaal zo mooi ingepakt ook nog, bijna te mooi om open te doen. En dan die boterham.... Nu krijg ik echt nog terug honger op dit hele late, veel te late uur ;-)
Bedankt voor het receptje en de ideeën voor de verschillende smaken, al weet ik niet waar ik aan mispels kan geraken, maar mocht dat ooit zo zijn dan weet ik waar ik terecht kan voor een lekkere bereiding.
Groetjes en slaapwel,
Marian