woensdag, juni 9

Hollandse Nieuwe


Ze zijn er weer!!!


Haring is een vis met een rijke historie. Het is al eeuwenlang een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse vissector. De haringvangst heeft zelfs tot een aantal oorlogen met Engeland geleid. Ook tegenwoordig is haring één van de belangrijkste producten in de viswinkel.

Haring wordt ook wel maatjesharing genoemd. Dit komt omdat maatjesharing vroeger wel 'maagdelijke haring' werd genoemd, omdat deze haring nog geen hom en kuit bevat. De woorden 'maagdelijke haring' zijn verbasterd tot het woord 'maatjesharing'.


Hollandse Nieuwe

De Hollandse Nieuwe (haring) wordt in zes weken tijd (half mei tot juli) gevangen, want juist dan is de haring in het goede biologische stadium om er Hollandse Nieuwe van te maken. Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij goed vet is en op traditionele Nederlandse manier schoongemaakt (gekaakt), gerijpt en gefileerd is.

Na vangt gaat de haring gekaakt en gepekeld de diepvries in. Dit invriezen is bij wet verplicht. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door kan genieten van Hollandse Nieuwe. De haring die later wordt gegeten, kan door het uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis iets voller van smaak zijn.

Na augustus vervalt de aanduiding Hollandse Nieuwe. Gebruikelijker is dan de naam ‘maatjesharing’. Het is dezelfde haring, met hetzelfde vetgehalte en door de toepassing van de moderne, snelle vriestechniek van dezelfde kwaliteit als de eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen.

Haring die later in het jaar wordt gevangen wordt vaak verwerkt tot rolmops, gerookte haring, of aan boord in zijn geheel ingevroren en geëxporteerd.
Bron:visrecepten.nl

Terwijl ik de foto's aan het maken was van de Hollandse Nieuwe liep het water mij al in de mond...
.....en toen de camera zijn werk gedaan had.......heb ik eerst een haring uit het vuistje naar binnen laten glijden............mmmmmm.......zo zacht als boter!!!

.....en manlief mocht de borrel achterover gooien;-).....................maar voordat de avond om is zal hij er ook nog wel enkele proeven van de schaal die ik even koel gezet heb.

Fijne avond!!!
Lieve groet,
Ger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.