dinsdag, oktober 4

Freilicht Museum
Neuhausen ob Eck
in Schwarzwald
In dit museum worden huizen en gebouwen die typisch zijn voor de Schwäbische Alb, het Zwarte Woud en het Bodenmeer getoond. Het zijn allemaal originele gebouwen, die stuk voor stuk naar het museum zijn gebracht en op die manier tegen afbraak en verdwijning beschermd werden. Zelf een dorpskerkje is in Neuhausen terecht gekomen. Gebaseerd op het origineel en modern ingericht, geven ze en goede indruk van vergane levenswijzen in de dorpen.Boerentuintjes en dorpspleinen bieden de mogelijkheid om te ontspannen, het wemelt er van de kippen, varkens, schapen en ganzen. En elke dag stellen de ambachtslieden in het dorp hun werk en werkwijzen voor, zo dat er steeds weer iets te beleven valt.

wie zin heeft loopt met me mee......Gasthaus ''Ochsen''
gebouwd in 1707 en gerenoveerd in 1864
hier is ook de ingang en kassa

het slaapvertrek van de paardenstal knechten met van die mooie oude zakken waar de knechten hun spullen in bewaarden en vervoerden als ze van de ene naar de andere boerenhoeve trokken als dagloner om te werken.

grappig......ik kocht jaren geleden verschillende van deze oude kommen op een rommelmarkt in Duitsland en een er van staat nou ook op mijn tafel met natte noten


's middags om twee uur komt de varkenshoedster en zet de staldeur wagenwijd open en roept de varkens bij naam......
ze luisteren heel goed en zijn niet enkel opgevoed maar ook goed gevoed,
lopen regelrecht naar een plekje onder de boom waar de hoedster 'n slel lekkere appels heeft neer gelegt die van de vele oude fruitboomrassen gevallen zijn die bij elke boerderij staan,
het is een geslobber van jewelste en na enkele minuten zijn alle appels naar binnen gewerkt.
Ik denk dan bij het zien van dit alles:misschien vond het eeuwenoude gebruik van het rode appeltje in de bek van geroosterde varkentjes aan het spit of op buffetten hier wel zijn oorsprong. 
En dan gaan de varkens een wandeling maken met hoedster en bezoekers en onderweg is er nog veel meer lekkers te eten voor de varkens.........en de bezoekers kunnen heel wat informatie opslaan over wat de varkenshoedster allemaal te vertellen heeft.
################

Het varken komt oorspronkelijk uit de deelstaat Baden-Württemberg. Keizer Wilhelm II richtte begin 19de eeuw de Agrarische Universiteit van Hohenheim op. Daar zijn verschillende rassen van koeien, varkens en schapen ontstaan. In 1920 importeerde de keizer het Meishan-varken om het bestaande landras te verbeteren. In 1844 werd Schwäbisch-Hällisches Schwein tot het beste ras uitgeroepen. Vooral in Duitssprekende landen werd het ras veelgebruikt. Eind jaren zestig van de vorige eeuw decimeerde de populatie, doordat de varkens te vet waren voor de consument. Begin 1980 verzamelde de Duitser Rudolf Bühler de laatste zeven originele zeugen en één beer. Hij heeft het ras nieuw leven ingeblazen. Op het moment zijn er zo’n 1.500 geregistreerde zeugen. Het vlees wordt in Europa onder de beschermde naam Schwäbisch-Hällisches Qualitätschweinfleisch verkocht (bron: Oklahoma State University Board of Regents).Hartelijke groeten,
Ger
############
een korte toevoeging , ik krijg in reacties op mijn blog en in mail
de belangstellende vraag hoe het met mijn zus gaat,
mijn antwoord op die vraag staat al sinds vorige week donderdag direct nadat ik de uitslag van zuslief vernomen had 
in mijn sit-bar onder Onze Lieve Vrouwke
Bedankt lieve bloggers voor de belangstelling!!!!

20 opmerkingen:

 1. IN LUF!!! met het varken met zwarte voor en achterkant, de ezel en het kerkje!!!!! Wat een mooi stukje bewaarde geschiedenis Ger! Dankjewel dat je ons weer op sleeptouw nam;)

  Liefs,
  Lynda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat mooi! Zit ademloos naar je foto's te kijken, kan me voorstellen dat je daar je ogen uitkeek! leuk die schoenen op een rij en die vogelverschrikker. Erg leuk om te zien allemaal!
  Fijne avond!
  Liefs Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. prachtig ger! Wat een sobere maar tegelijk sfeervolle foto's. Moet een genot geweest zijn om daar te mogen rondlopen. Heerlijk!
  Groetjes jacqie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk om door middel van je prachtige foto's even mee te mogen genieten van een stukje historie; bedankt! Hoe gaat het met je zus?

  Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige foto's....of je terug bent in de tijd! Supermooi vast gelegd, vooral die schoenen onder dat bankje, het opgestapelde hout, de tractor, het prachtige eenvoudige interieur....echt genieten! Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo lieve Ger

  Alweer heb je een bijzonder mooi plekje gevonden.... 't is weer fantastisch hoe je deze serie hebt kunnen maken.... als fotoliefhebber geniet je hier toch van.

  Mijn complimenten voor dit prachtige werk.

  Lieve groetjes, Joop

  en bedankt voor je mooie woorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie foto's Ger...ik stel mij zo voor dat je daar met heel veel plezier met je camera rond gelopen hebt om alles mooi vast te leggen. En daar ben je goed in geslaagd!!

  Lieve groetjes, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wat een prachtige sfeervolle foto's weer! Zo te zien hebben jullie wel genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat zul je daar genoten hebben Ger! ik zie het voor me.. zoveel moois dat je bijna niet meer wat waar je kijken moet! ik heb enorm van je mooie plaatjes genoten!!
  ik zie daar ook een oude dekenkist staan, zo eentje stond vroeger bij ons in de hal, zo leuk om dat terug te zien!

  fijn dat de uitslag voor nu positief is voor je zus, hoop dat het rustig mag blijven!

  lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn dat de uitslag goed is en dit weer achter de rug is.
  Genieten je foto's, wat een mooi museum, ik kende het niet. Een reden om nog eens iets zuidelijker het Zwartewoud te bezoeken, we waren nu noordelijker.
  Fijne dag, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat heb je mij ontzettend laten genieten, van al dit moois! Of ik er zelf ben geweest, heb gelopen. De foto's zijn echt schitterend.
  Bedankt voor deze gigantisch mooie wandeling, liefs Liesbeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige fotoreportage van het museum. Het lijkt wel alsof de tijd daar heeft stilgestaan.
  Ik heb genoten van je verhaal.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jaja, doe jij ons maar alweer verlangen naar vakantie ;-)
  Wat een prachtige foto's heb je gemaakt en wat een heerlijke streek lijkt me dat waar jullie waren.
  Fijn dat je weer de zwarte viooltjes hebt; zie ik ze bij jou wel een keer voorbijkomen ;-) Ik heb ze gezocht, gevraagd en nog eens gevraagd met juiste naam en al maar niet te krijgen. De lichtblauwe had ik vorig jaar. Dit jaar viel ik voor dat felle geel en paars, schrok van mezelf maar ja, zo was 't nu éénmaal, en ik volg mijn gevoel ;-)
  Groetjes,
  blij dat het goed gaat met je zus trouwens!
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Ger,
  Wat heb jij een heerlijke vakantie gehad. Dat spreekt uit alles wat je hebt gefotografeerd. Het ziet er allemaal zo mooi uit...
  Leuk ook dat weetje over het varken. Maar Ger, wat zijn natte noten? Heerlijk dat we zo even een fijne rondleiding door zo veel moois in het Zwarte Woud hebben gekregen...
  Ook had ik het berichtje over je zus gelezen in je side-bar. Wat fijn dat ze hier op tijd bij waren en dat het nu even wat rustiger is allemaal. Verder afwachten dus.
  Blijft toch spannend..!
  Fijne namiddag en avond Ger...
  Groetjes,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een geweldige reportage en ja ik vind ook de schoenen onder dat bankje
  een super leuke foto.
  Genieten hoor!

  groetjes,
  Jose

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat zullen jullie genoten hebben Ger!
  Het ziet er echt geweldig uit en je hebt het ook zo mooi vastgelegt. Ik vind die varkens ook zo bijzonder.
  En wat een goed nieuws van je zus. Dat is echt een opluchting voor jullie allemaal natuurlijk. Hoeft ze verder ook niet nabehandelt te worden?
  Ik wens je vast een fijne donderdag.
  Lieve groet,
  Agnes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bedankt voor je lieve reactie op mijn blog Ger en mijn excuses dat ik het stukje over je zus over het hoofd heb gezien. Fijn dat ze er op tijd bij waren en dat de chirurg alles goed heeft kunnen verwijderen. Wens haar sterkte.

  Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Ger.
  Wat maak je toch altijd erg leuke foto's. Zo kunnen we helemaal mee genieten van jouw uitje.
  Fijn weekend.
  Groetjes Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Ger ,

  eerst even zeggen dat ik blij ben dat je zus goed nieuws heeft gehad... gelukkig dat ze alles hebben kunnen verwijderen.

  Dan heel hartelijk dank voor je complimenten tav mijn fotoboek. Ik had inderdaad wel zo'n wauw moment of zoals jij het noemt een flow gevoel.

  Leuk ook om te lezen hoe dat flow gevoel doorwerkt. Heerlijk zoals jij altijd veel weet te vertellen, zo ook weer met deze mooie foto's, die zijn al een verhaal op zich ...

  Het kerkje en de bussen op het bankje , de tractor en het gestapeld hout , allemaal heel mooi door jou in beeld gebracht.

  Fijn weekend gewenst, hartelijke groet van Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi hoi,wat een schitterende plek is dat,daar wil ik wonen,maar wie niet haha en lieve Ger ik koop bijna niets meer,ben aan het sparen,alle spulletjes heb ik al een poosje,heb heel veel verzameld al,maar nog niet alles laten zien en soms veplaats ik dezelfde spulletjes,fijn dat het beter gaat met je zus en hopelijk blijft het zo,fijne week,lieve groet,was al eerder langs geweest,maar mijn reactie`s verdwenen in het niets steeds,Musje.

  BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je een reactie achterlaat,dankjewel
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.