zondag, mei 13

Geschiedenis Moederdag

Moederdag
Bron:
De tweede zondag van de maand mei zetten we onze moeders in de bloemetjes. We vieren dan `moederdag`. Om te weten waarom we precies op deze dag moederdag vieren moeten we een stap terug in de tijd.
Geschiedenis


Moederdag wordt al heel lang gevierd. Ten tijde van de Oude Grieken werden er feesten gehouden voor de moeder van de goden, Rhea. Je kunt gerust stellen dat deze feesten de vroege voorlopers waren van onze moederdag nu.Rond 1600 duikt er in Engeland `Mothering Sunday` op. Op de vierde zondag van de vastentijd wordt deze dag met cadeautjes, bloemen en taart gevierd.De echte voorloper echter van onze moederdag vindt zijn oorsprong in Amerika. Julia Ward How neemt hiervoor in 1872 het initiatief. Ze draagt deze dag op aan de vrede.In 1907 wordt het idee van moederdag door Anna Maria Reeves opgepikt. Omdat haar moeder, aan wie ze zoveel te danken had, pas was overleden wilde ze op de tweede zondag van mei (de dag dat haar moeder stierf) een nationale herdenkingsdag in het leven roepen. Ze richt een groep van mensen op die dezelfde mening delen. Samen met hen begint ze brieven te schrijven om anderen voor hun idee te winnen. Vele politici en zakenmensen worden aangeschreven en eindelijk krijgt Anna haar zin: op 8 mei 1914 wordt in Amerika de eerste nationale moederdag gevierd.
Niet zoals oorspronkelijk bedoeld
Al gauw wordt moederdag een dag voor de handelaars. De reclamejongens maken misbruik van het idee. Ze doen de mensen geloven dat ze moeder alleen kunnen vieren door cadeautjes te kopen. .....en zó is't gekomen......


Hoe dan ook......vieren of niet....
ik wens jullie allen een mooie (MOEDER)dag!!!


liefs,
Ger12 opmerkingen:

 1. Een mooie post...leuk om de roots te lezen, hier gaat het toch allemaal om!! Een fijne dag vandaag, lieve groet Diana

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kende het verhaal al wel een beetje, maar leuk om het weer even opgefrist te hebben! Vanmorgen kreeg ik een lekker ontbijtje op bed en een paar hele lieve cadeautjes...dan ben ik al helemaal tevreden hoor! En het zonnetje schijnt ook nog eens, dus ik ga zo dadelijk weer lekker naar buiten!

  Ik wens je nog een hele gezellige (moeder)dag! Lieve groetjes, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te lezen, ik kende dit verhaal nog niet! Fijne moederdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk om het verhaal achter het ontstaan van Moederdag te lezen lieve Ger.
  Om verschillende redenen doen wij er al jaren niets meer aan.
  De commercie rondom deze dag staat mij ook enorm tegen.
  Mooier zijn de herinneringen aan de jaren toen de kinderen nog klein waren en met een zelfgemaakte tekening en gedichtje s' morgens aan je bed stonden. Die herinneringen zijn onbetaalbaar.
  Ik ga eigenlijk ook nooit meer naar beide ouders op deze dag, ik wip liever regelmatig spontaan bij ze binnen met of zonder blommen.

  Ik wens je een fijne zondag.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het verhaal was me bekend, maar het is goed om het nog even te lezen op deze dag.
  Ik geniet vandaag in mijn tuin hoor en zit op de stoel:) Af en toe onthaasten mag...
  Over twee weken geniet met mijn dochters en is het mijn moederdag, vandaag onze lieve moeders verwend...het kan nog en daar zijn we heel blij mee.
  Ik wens je nog een mooie dag.

  Lieve groet,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Lieve Ger,
  Nou, mijn dank aan die vrouwen die ervoor gezorgd hebben dat moederdag een feit werd. Ik vind het nog steeds heel leuk. Ik vier het wel op een andere manier, tenminste gedeeltelijk. Op moederdag ga ik graag nog steeds naar mijn eigen moeder, maar ik wil mijn meiden niet verplichten juist op die dag bij mij te komen. Dus doe ik het de laatste paar jaar anders; ik nodig hen rond moederdag uit om met mij mee uit eten te gaan. Alleen mijn meiden en ik, even lekker mama en de meisjes zonder de mannen... En dan geef ik hen een cadeautje in plaats van andersom. Mijn eigen twist aan moederdag dus... Heerlijk.
  Geniet van vandaag, het is hier prachtig mooi weer, zowaar...
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Altijd leuk een stukje geschiedenis! En de mooiste kadootjes blijven toch die zelfgemaakte 's morgens bij het ontbijt ;)

  Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Ger,

  Bedankt voor de uitleg. Het is dus al een traditie van eeuwen om moeder eer te bewijzen.
  Ik wens je een fijne moederdag verder.

  Hartelijke groet,

  Adri

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jammer alleen dat het nu zo`n andere trend is geworden met dure cadeaus,de winkels spelen er flink op in,ben geen moeder,maar denk dat de schoolcadeautjes van kinderen het leukst zijn en hoe trots ze dan zijn,ik wens je een fijne week,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kende het verhaal ook nog niet...ja ha...wel net dat laatste stukje ;)
  Hier houden we het gewoon lekker klein en knus....een mooie knutsel van de jongste en de boys ha daar kreeg ik een knuffel van....meer als goed ;)
  En later nog even zelf naar mams toe.......zo dierbaar dat dat nog kan........samenzijn met elkaar, hoe rijk zijn we dan.......

  Heb je ook genoten van deze dag...?

  Hoop dat je genoten hebt.

  Fijne avond

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat leuk om de herkomst van moederdag te weten, ik kende het verhaal nog niet..
  mijn moeder leeft helaas niet meer, maar haar oudste zus van 86 is hier vandaag heel gezellig geweest en haar heb ik vandaag in de watten gelegd!
  en mijn dochter heeft op haar beurt mij weer verwend!

  lieve groet, tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik had er geen idee van hoe moederdag er ooit kwam, weer iets bijgeleerd dus. Hier bij ons vieren we moederdag telkens op de tweede zondag van mei maar nooit op 15 augustus, dat is voorbehouden voor Antwerpen. Dus toch maar 1 keer moederdag hoor ;-)
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je een reactie achterlaat,dankjewel
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.