zondag, juni 25

Kersen & Zomer


Alle jaren weer anders......
verlangen naar de zomer doen de meeste mensen wel, zeker wanneer het voorjaar nat,koud,winderig en wisselvallig is.

Dit jaar kwam de zomer wel erg hoogdravend binnenvallen en de koperen ploert hoog aan de hemel warmde het Brabantseland al snel op
 tot 'n hittegolf.

Als kind begon voor mij de zomer niet op een datum in juni
maar met de eerste kersen
wanneer het zo ver was vroeg de buurman
over de schutting of hij voor ons ook kersen
mee moest brengen
hij had een adresje waar de lekkerste geplukt werden.
En of ze lekker waren die Zwarte Mierlose en spekkersen waar ons moeder kersenstruif van bakten.
Nog zo'n fijne herinnering uit mijn kindertijd
wanneer ik samen met mijn zusje logeerden bij Duitse oma, waar onder de hoogstamkersenbomen
met wit gekalkte stammen ons speelterrein was

In de diepe altijd koele kelder stonden de rijen weckglazen netjes naast elkaar en tegen de tijd dat de kersenpluk weer begon mocht ik altijd twéé in plaats van één glas met kersen halen die oma voorzichtig in grote glazen dessertschaal met parelrand liet glijden zonder te spatten,want kersenvlekken waren in de was moeilijk te verwijderen zei ze altijd.

Wanneer de nieuwe kersenoogst geplukt was mochten we altijd helpen met weckglazen spoelen
buiten onder het afdak met natuurlijke begroeiing
waar het oude houten tafeltje stond met fleurig zeil bekleed,waaraan oma veel van haar huishoudelijke werkjes deed wanneer het met voedsel te maken had, alles wat uit haar moestuin kwam werd daar verwerkt
 van 
kropsla tot andijvie 
van bospeen tot doperwten
van boterbonen tot rode bieten
 emmers vol appels,peren,kruisbessen en
 rode bessen
van perzik tot diep paarse eierpruimen
waar oma de lekkerste plaatkoek mee bakten
die 's middags half warm op tafel kwam met schaal opgeklopte slagroom(zonder suiker ;-(
wanneer de grote bak met gewassen snijbonen op tafel kwam mochten wij om beurten aan de snijbonenmolen draaien die aan de rand van tafelblad vastgeschroefd zat.

Maar ook het middagdutje deed ze in haar rietenstoel met hoge rugleuning
 vol zachte kussens die aan die tafel stond.
Afgelopen vrijdag toen de grootste hitte buiten verdreven was begon voor mij de zomer met kersen en kersengebak bij de koffie

deze pot met oortjes bracht manlief laatst mee van rommelmarkt
en kreeg van mij een likje verf
het model deed mij beetje denken aan kersenplukmand uit de Betuwe 'n hoenderik

Wens jullie allemaal nog veel zomerse dagen!


♥ Lieve groet,
Ger 

8 opmerkingen:

 1. Hoi Ger,
  Wat ziet dat gebak er heerlijk uit zeg.
  In Nederland hadden wij lange tijd zelf een grote kersenboom staan met heerlijke kersen, helaas is de boom dood gegaan. Er staat nu nog wel een kleine, maar deze draagt nog geen kersen. Wel was het altijd een kwestie van snel erbij wezen, omdat de vogels er ook dol op waren.
  Tja... en als ik je verhaal zo lees, doet me dat ook nog aan mijn vroeger, als kind, denken. De overburen van mijn ouders hadden altijd een grote kersenboom in de tuin staan. Tegen de tijd dat de kersen rijp waren, waren zij vaak weg. Zij gingen vaak hele zomers weg. Als kind klommen wij dan stiekem in de boom om kersen te plukken. En nee, mijn moeder was er dan in het geheel niet blij mee, omdat mijn kleren dan soms rood zagen van de kersen ;-)

  Hier is de temperatuur gelukkig ook wat afgenomen, het was me het weekje wel... WARM.

  Fijne dag en hele lieve groetjes, Cilia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi en nostalgisch verhaal. Geweldig toch, dat je aan de kersentijd zulke mooie herinneringen hebt. Ik weet dat mijn vader vroeger graag kersen voor ons mee nam, maar volgens mij werden deze altijd in de supermarkt gekocht.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Woh, ik liep even met je mee door de tuin van oma!! Wat kan je toch heerlijk schrijven. Die taart lijkt me geweldig lekker!! Heb je die zelf gebakken?? Het water loopt me in de mond. Onze kinderen linken kersen ook aan opa en oma...zodra het kersentijd is, worden er kistjes gekocht en verdeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooh Ger, wat doe je me aan. Het ziet er zo heerlijk uit, jammie! Prachtig verhaal schrijf je hier met al je herinneringen aan oma en de kersentijd. Slagroom zonder suiker vind ik trouwens veel lekkerder, want meestal is alles al zoet genoeg. Lieve groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Ger, wat een heerlijk verhaal. Mijn herinnering aan kersen uit vroeger tijd gaat terug naar de kersen die twee aan twee aan een steeltje zaten en voor ons dienden als oorbellen. Soms zaten er zelfs drie aan.
  Als ik die heerlijke plaatjes zie wil ik zo wel even bij je langs komen om even een stukje te proeven, maar ja, dat is vanuit Ierland wat ver. Ik geniet van je foto's!
  Hartelijke groet,
  Adri

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh die koek ziet er heerlijk uit!! Mijn kersenboom geeft sinds dit jaar heel veel kersen, ik ben er zo blij mee! En ik moest lachen om je uitdrukking 'koperen ploert' , die heb ik lang niet meer gehoord! Moest even denken wat het ook alweer was...
  Hopelijk laat 'ie zich dit weekeinde nog even zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou met die zomerse dagen valt het momenteel een beetje tegen, maar jouw zomerse post maakt mijn dag weer goed, zo mooi en inspirerend!
  Dankjewel voor je lieve reactie op mijn blog, ben ik blij mee! Ik heb ook weer genoten van jouw prachtige foto's en ik krijg helemaal trek in taart, komt goed uit want ik stap zo op de fiets waar ik bij mijn broer een taartje ga eten:)

  Lieve groet, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik bedacht me opeens om op jouw blog te kijken, ik heb überhaupt al zo'n lange tijd geen blogpost gelezen. Maar inmiddels heb ik je kersenverhaal gelezen, wat een mooie herinneringen Ger! Ik hou zelf niet van kersen, maar ik vind het er allemaal wel heel goed uitzien! Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.