vrijdag, januari 1

Roodborstje van Gennepermolen

En Sjefke vliegt ook mij vaker rakelings over het hoofd als ik in de molen ben om mijn voorraad meel mixen te kopen omdat ik sinds een jaar alle dagen zelf brood bak.


In het prachtige natuur gebied Genneper Parken langs de Dommel is de Genneper molen te vinden.
Het is een Rijksmonument.


Er zijn veel documenten bewaard gebleven over deze molen. De oudste vermelding is van 21 april 1249 n.a.v. de schenking door ene Lodderken en zijn vrouw uit 's-Hertogenbosch aan de Norbertijnerpriorij van Postel. De molen werd geheel verwoest in 1583 tijdens de Tachtigjarige Oorlog; de herbouw werd in 1587 voltooid. Het was een dwang- of banmolen.

In het verleden heeft de molen twee raderen gehad; het tweede dreef een oliemolen aan.

De molen is in november 1884 enkele malen vastgelegd door Vincent van Gogh.
Van heinde en verre komen media en andere nieuwsgierigen sinds vorige week naar de Gennepermolen in Eindhoven.
Om naar een roodborstje te kijken. Want sinds Märy van Stekelenburg vorige week in de lokale media de mythe rondom het vogeltje vertelde, wil iedereen het zien.In januari 2007 overleed Märy's schoonvader Sjef, molenaar van de Gennepermolen. De laatste jaren van zijn leven vertelde Sjef tegen familie en klanten steeds vaker dat hij na zijn dood wel wilde terugkeren als roodborstje. Omdat hij die dieren zo mooi vond en omdat ze altijd vrij zijn en aan niemand gebonden. Zijn omgeving nam het allemaal niet zo serieus en liet hem maar praten. Een dag na Sjefs overlijden echter zat buiten op de molensteen, daar waar Sjef altijd pauzeerde en van de omgeving genoot, een roodborstje. Het vogeltje bleef maar terugkeren en de familie ging hem Sjef noemen. Schoondochter Märy: "Sjef werd steeds brutaler. Op een gegeven moment ging hij zelfs op de kassa zitten en vloog hij rakelings over de klanten heen. Maar soms gaat het roodborstje ook rustig ergens zitten en zit je dan een tijdje aan te kijken. Dan buurten hij en ik met elkaar. Af en toe denk ik dat we niet helemaal sporen. Als neef Joey iets verkeerd doet, dan is het vogeltje in no-time in de buurt en vliegt op hem af. 'Terror-sjef' noemen we hem dan."Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.