vrijdag, januari 15

Goddelijke bollen

Wat was ik in mijn element toen ik vorige week weer eens beslag kon leggen op zo'n streng goddelijke bollen gerookte knoflook.
Sindsdien hangt er in mijn keukentje zo'n decoratieve en aangenaam ruikende knoflookstreng.
Mijn man niet wetende waar de lucht vandaan kwam maakten een opmerking; hebben je pannelappen het vuur geraakt??
Maar zoals menige vrouw weet gaat de liefde van de man door de maag.....
en dan komt die subtiele smaak van gerookte knoflook bij het bereiden van de maaltijden goed van pas!
 
Posted by Picasa

Het schijnt in vroeger jaren een meer algemene manier van conserveren te zijn geweest, maar tegenwoordig wordt het roken van knoflook alleen nog gebezigd in het noorden van Frankrijk, rondom het plaatsje Arleux, een stukje ten zuiden van Lille, in het departement Nord. Ze doen dat al zeker sinds de 16e eeuw en met de plaatselijkle brandstof: turf. Allerlei lokale rassen werden gebruikt, maar stilaan is de Artoisvariant als standaard verheven.
Het roken gebeurt is afgesloten schuren. Tien dagen lang wordt er 8 uur per dag gestookt, of eigenlijk meer gesmeuld. Zou de temperatuur te hoog zijn, dan zou de knoflook garen, en dat is nu juist niet de bedoeling. De brandstof bestaat uit een mengsel van turf en zaagsel.
Het gebruikte knoflookras is sterk en krijgt van het roken een delicate geur en smaak. Verder zorgt het roken ervoor dat de knoflook langer goed blijft. In een koele, luchtige ruimte bewaard kun je hem tot een jaar lang gebruiken. Op kamertemperatuur toch altijd nog zo'n zes tot zeven maanden.
Maar mijn streng met goddelijke bollen heeft een plaatsje in de keuken gevonden en het aantal gerookte bollen zal snel slinken......en mijn huisgenoten ''stinken''

6 opmerkingen:

 1. Ohh Ger waar heb je die vandaan???
  Hier een liefhebber en grootverbruiker.
  Ik heb laatst op een beurs bij "gratie gods" één bolletje van een standhouder mogen kopen.
  Idd in Frankrijk koop ik ze ook. Koop nu bij de Hanos uit nood potten gerookte knoflookpulp.

  Groetjes van een ruikende Cobi ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hahaha hebben je pannenlappen het vuur aangeraakt wat een giller.
  Heerlijk de smaak van knoflook er gaat dan ook niets boven verse.
  Een heel fijn weekend en bedankt voor de gezellige blogweek, lieve groet Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ger wat een geweldige leuke en grappige reactie liet je achter,ja ik ben een echte fladdermus haha,leuk dat je mij gaat volgen en heb me net ook bij jou aangemeld,ik ga later op de dag je blog een beetje bijlezen want ga zo naar de Ikea,wat gaaf de knoflook,ik zou het al mooi vinden om zo optehangen en ohh haha je man over de pannenlappen,je collage is trouwens erg mooi,ik wens je een fijn weekend en tot een volgende keer,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Af en toe ben ik echt blond Ger, heb deze post over de goddelijke bollen al gelezen en was in de veronderstelling dat ik ook al een reactie had geschreven. Ach...het zal de leeftijd wel zijn, hoe zeggen ze dat ook weer zo
  mooi. "Aan leeftijd gerelateerde vergeetachtigheid" tsja....dat zal het wel zijn. KNOFLOOK mmmm, ben ook een groot verbruiker, er gaan dagelijks de nodige bollen in de gerechten. En dan de gerookte, die zijn helemaal SUPER van smaak. Heb ze ook regelmatig vanuit Frankrijk mee genomen en wist niet dat ze ook in Nederland te verkrijgen zijn. Handig dus je linkje hiernaast. En een giller zeg, denk jij een heerlijk liefdes gerecht te maken, denkt je man dat de pannelappen in de fik staan, hihi. Af en toe komen ze echt van een andere planeet hoor, maar goed dat is geen nieuws natuurlijk ;~) Heerlijk ook weer je uitgebreide informatie die je vermeld, erg leerzaam. Veel mensen willen het niet eten omdat ze het zo via de adem vinden stinken[?] Zelf zeg ik altijd als ik het ruik bij iemand, mmmm jij hebt lekker gegeten, en krijg daar juist trek van. Hmm, of dat nou helemaal normaal is weet ik eigenlijk ook niet, maar het is wel zo.

  Heerlijk weekend verder,
  Lieve groet, Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ger,

  Nee hoor je kunt de buttons gewoon gebruiken, hoeveel je er maar wilt.
  Zo is het helemaal goed, ik zie hem op je blog staan en ik vind het een eer.
  Fijne zondag en voor volgende week alvast een heerlijke blogweek toegewenst.

  Lieve groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, wat lief van je zeg, om mij een dubbele kans te geven met de give away van Joke. Wie weet helpt het deze keer haha...
  Jij hebt ook een leuk, gezellig blog. Voel me hier meteen thuis, dus ik ga je volgen.
  Groetjes Renny

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.