zondag, januari 24

Hete bliksem,balkenbrij en bloedworst

 
Posted by Picasa

Je kan wel eens van die dagen hebben dat je niet warm kunt worden.....en terwijl ik tijdens het boodschappen doen liep te bedenken.....wat zullen we eten vandaag!!
........en in eens wist ik 't......hetebliksem met balkenbrij en bloedworst!!
Of die zoete stampot van hemel en aarde heden ten dagen nog vaak gemaakt wordt daar hoor ik bitter weinig van moet ik eerlijk zeggen.....
Weet wel dat veel jonge mensen hun neusje ophalen voor balkenbrij en bloedworst......als..... ze het al kennen....

Ik maak de hete bliksem van aardappels met rode schil,zoete appeltjes van AH,Goudreinetten het liefste de Schone van Boskoop.
Aardappels schillen en met klein bodempje water en zout aan de kook brengen.
Na 10 min. de geschilde/in partjes gesneden appeltjes boven op aardappels leggen,deksel op de pan.
Als de aardappels gaar zijn en de appels bijna uiteen vallen afgieten en het beetje kookvocht opvangen in kommetje.
Met de stamper er doorheen, omroeren met houten lepel,als het geheel te droog is wat van vocht erbij gieten.
Op smaak maken met flink wat peper,nootmuskaat over de rasp en kaneel ,evt.nog wat zout.
 
Posted by Picasa

Balkenbrij en bloedworst haal ik bij mijn slager die dat nog op een ambachtelijke manier zelf maakt, en dat proef je!!

Voor wie zich wil wagen aan het zelf maken van balkenbrij:
De Brabantse Keuken - Koos Manders


--------------------------------------------------------------------------------

BalkenbrijHet ECHTE, ENIGE recept voor het maken van balkenbrij bestaat niet. Er schijnen tientallen, meestal streekgebonden, variaties te bestaan: met bloed/zonder bloed, met/zonder rozijnen. Bovendien heeft bijna elke slager, die balkenbrij maakt, een eigen samenstelling van kruiden voor het 'rommelkruid'.
Trouwens, rommelkruid en boekweitmeel is verkrijgbaar bij o.a. Reformzaken en de grotere supermarkten.


Eén van de vele recepten:

500 g vlees, zoals stukjes lever, hart, mager spek, een varkensniertje, alles door elkaar

100 g spekblokjes (vet)

200 g boekweitmeel

5 g rommelkruid

peper en zout

iets nootmuskaat

1 liter water

Het vlees wordt door en door gaar gekookt; het moet uit elkaar vallen. De spekblokjes kookt u apart in een half uurtje gaar.
Haal het vlees uit de pan en maal het fijn of prak het helemaal los. Daarna gaat het vlees terug in de bouillon en daar doet u ook het boekweitmeel bij. Plus zout en de kruiden.
Kook de massa zachtjes gedurende 10 minuten en roer er veelvuldig in. Doe op het laatst de spekblokjes erbij.
Nu kan het vuur uit. Laat de massa iets afkoelen en spoel ondertussen kommen
of een stenen schaal om met koud water. Vul ze en laat de balkenbrij helemaal koud worden. Ze wordt stijf en u kunt er nu plakken van snijden.
Om en om bruin bakken.

Vroeger werd het mengsel in een doek aan de balk gehangen om uit te lekken tot de volgende dag, wanneer het opgesteven was sneed men er plakken van,vandaar de naam:balkenbrij.

Dit emaille bordje kwam ik tegen in het Openluchtmuseum in Bokrijk.

 
Posted by Picasa

En ik kan jullie verzekeren.......ik heb BLIKSEMS LEKKER GEGETEN!!

7 opmerkingen:

 1. Hoi Ger, wat leuk die traditionele streekrecepten, ik heb weleens van Hete Bliksem gehoord, maar Balkenbrij....nee. Alleen hou ik beslist niet van bloedworst, dus ga ik maar voor de gewone stampot hihi.
  Fijne zondag en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou Ger geef Musjes porsie maar aan Fikkie haha,want dit lust ik echt niet,de aardappels met appel nog wel,maar bloedworst,maar moet zeggen,ik ben een grote zeur met eten en eet ook bijna geen vlees,vind het gewoon niet zo lekker,wat ik wel wil zeggen is,dat de maaltijd op je foto er prachtig uitziet,fijne zondag nog,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nou ,,Ger,het water loopt me in de mond,jammie ,jammie,balkebrij en bloedworst..Zaterdags kregen we gebakken balkebrij op brood,of zure zult.mijn vader slachte heel vroeger zef zijn varken,en dan hadden we een kelder vol vlees,en boven op zolder hingen de worsten te drogen.en dan je hete bliksem,heb ik heelwat gegeten, mijn man vond het ook lekker,beetje jus erover of in een kuiltje ,lekker hoor.
  bedankt voor de tip,ga het snel ook een keer maken.

  groetjes oma nijn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoi ger,
  ik moet eerlijk bekennen dat ik ook niet zo gecharmeerd ben van bloedworst, mijn ouders aten het vroeger wel eens, maar de geur alleen al...ik heb veel leren eten bij ons thuis, maar dit hebben ze er nooit ingekregen bij mij. balkenbrij ken ik niet, hete bliksem ook niet, maar dat lijkt me heel lekker! dat ga ik toch maar eens een keertje maken denk ik.bedankt voor het recept!
  fijne zondag nog,
  groetjes van jootje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ger,

  Wat verwen je ons weer met een recept van een traditioneel streekgerecht. Ze klinken me allen niet vreemd in de oren al heb ik het zelf eigenlijk nog nooit gegeten. Wel vroeger regelmatig gebakken bloedworst. Volgens mij maakte mijn oma dit gerecht
  regelmatig. Nou....dan moeten we toch maar eens aan de hete bliksem. Eigenlijk jammer dat al die oude streekgerechten bijna niet meer gebruikt worden.
  Nu moet ik zeggen dat mijn ervaring is dat Nederlanders over het algemeen gewoon niet goed kunnen koken. Gevaarlijk terrein waar ik me nu in ga begeven, hihi. Zelf ben ik ook gek op koken en meestal eten mijn gasten hun vingers er letterlijk bij op. Maar bij tegen bezoekjes krijg ik altijd het idee dat het allemaal snel, makkelijk en vooral niet te veel liflafjes moeten zijn. Sta ook altijd versteld wat mensen in huis hebben om een lekker gerecht te maken, bijna niets dus. Bij mij gaan de paprika's, paddenstoelen, uiensoorten, knoflook en eigenlijk alles wat je nodig hebt, met kilo's te gelijk mee naar huis. Heb bijna een aanhangwagen nodig, zie je het al voor je ;~) Maar goed ik wijk nu wel erg ver af van jou heerlijke gerecht. Ga het ook eens maken, bedankt voor het recept. En jij zit lekker uit te buiken, ha,ha.

  Lieve groet, Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi
  Balkenbrij is toch echt Brabants?
  Ik heb het nooit op al heb ik er lang gewoond. Hete bliksem lijkt me lekker, ga ik vast nog eens maken.
  Mooie foto's heb je ervan gemaakt. groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ger, wat een lieve reactie liet je bij me achter, dank daarvoor. Wat leuk al die onverwachtse reactie n.a.v. Toon Hermans. Ik heb ook zijn boekje Liggen in het gras en Fluiten naar de overkant. Gelukkig kon jij dit boekje nog op tijd redden, het zou zonde zijn als dit met het oud papier was meegegaan.
  Fijne avond en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.