maandag, januari 25

Mmmmmm.....spruitjes......

In het late voorjaar ben ik bij de groenteman op zoek naar Opperdoezen en in het najaar/winter naar Roseval en nog liever naar Ratte d'Ardeche,dat aardappeltje heeft nog 'n pure smaak.
Soms moet ik echt op pieperpad om een van deze soorten te vinden.
Maar vrijdag had ik geluk.

**


Als ze me zoeken ben ik meestal in de keuken te vinden....en dat was gistermiddag ook het geval, ik was bezig aan het avondmaal wat dit keer bestond uit in de schil gebakken Roseval piepertjes,spruiten en runderstooflapjes die ik uurtje geleden in de oven geschoven had om rustig gaar te stoven.
Het is zó jammer dat spruitjes DE groenten is waarbij veel mensen en vooral de kleine spruit niet bij gaat watertanden.....


**


Spruitjeslucht is in Nederland inmiddels synoniem voor ouderwetse, burgerlijke opvattingen die men met de jaren vijftig associeert.


**


Ik breng de kleine kooltjes kort gekookt met wat zout op tafel, en toen mijn kroost klein was maakten ik er 'n spelletje van en kregen ze zoveel spruitjes op hun bordje als ze oud waren,en op die manier hebben ze alles leren eten.
Je kan zóveel recepten bedenken met spruitjes, ik hield het deze keer eenvoudig en strooide er wat geraspte Cheddarkaas overheen, die smelt zo mooi.
En ik heb tijdens het eten geen opmerkingen gehoord......ja....dat het lekker was....

**

Posted by Picasa

8 opmerkingen:

 1. ik ben ook zo gek op spruitjes! helaas denkt mijn gezin er anders over, zelfs manlief (die chefkok is) werkt niet mee als het over spruiten gaat..:( en met zuurkool moet ik al helemaal niet aankomen..dus dan moet ik het maar voor mezelf apart koken, maar dat is toch niet zo leuk dan met zijn allen..
  groetjes van jootje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier nog een spruitjes-fan, met een heerlijke kaassaus erover en smullen maar. De Opperdoezer Ronde die ken ik wel, niet vreemd want ik woon niet ver bij Opperdoes vandaan, maar die andere rassen die ken ik eigenlijk niet, toch eens naar kijken. De foto's zien er smakelijk uit. Ik heb zojuist een appeltaart uit de oven gehaald, dus het hele huis ruikt heerlijk. Bij de spruitjes doe ik weleens een scheut melk, schijnt minder naar kool te ruiken en een druppeltje azijn over de spruitjes als ze op het bord liggen dan breken ze je minder op.
  Fijne dag nog.
  Groetjes Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Spruitjes zijn aan mij niet zo besteed, maar ik eet ze wel hoor want Jacques is er gek op. Soms doe ik er uitgebakken spekjes en walnoten door.
  Die Roseval ziet er wel aantrekkelijk uit zo. Mooie foto's maakte je ervan.
  Groetjes, Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker hoor spruitjes, ik maak ze weleens met gekookte aardappelen (daarna in plakjes snijden), shoarma, aardappel anders knoflook en gekookte spruitjes door elkaar husselen en nog even 20 minuutjes in de oven..
  Hmmmm....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eén van mijn spruiten;) vroeg me vorige week, wanneer we weer eens spruiten gaan eten. Nu kom jij met dit blogberichtje, tja, ik denk dat er spruitjes moeten komen.
  Ik serveer ze met uitgebakken spekjes en geraspte kaas.
  Groetjes Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Ger,
  dit is pas ons eerste contact en toch noem ik je al zo. Ik ben echt geroerd door je lieve berichtje van gisteren. Wat fijn dat je zo van mijn blog geniet. Ik heb ook even bij jou rondgekeken en kan zeggen dat ik me er wel thuis voel! Onze huwelijksreis voerde ons naar Kreta. De nostalgische spulletjes, de plantjes en het blauw! En ik ben in het bezit van kerstkaarten van je buurvrouw! Alleen ben ik niet zo'n ster in de keuken, maar ik ga vast veel van je leren. Heel graag tot ziens! Groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier nog een spruitjes fan, ze zijn heerlijk die koddige minikooltjes, en erg gezond bovendien. Als je ze inderdaad kort kookt, zo'n 6 a 7 minuten dan smaken ze voortreffelijk en totaal niet penetrant. Maar ohhh het is nu middernacht geweest en zit met een lichtelijk knorrend maagje je post te lezen, verdorie Ger krijg er echt eetlust van, heerlijk wat je hebt klaar gemaakt. En de in schil gebakken Roseval aardappeltjes strelen werkelijk je tong. Je collage ziet er erg aantrekkelijk uit, heerlijk!

  Lieve groet, Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ook een grote spruitjes fan.
  Het gehele gezin loves spruitjes hier. Sta dan ook meestal 2kg voor 4pers. schoon te maken.
  Wij eten ze gewoon gekookt (met gekookte aardappels en gehaktbal) eenmaal op bord nog eens lekker met mosterd erbij. Lekker burgelijke hap.
  Gr Cobi

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.