woensdag, juni 9

Hollandse Nieuwe


Ze zijn er weer!!!


Haring is een vis met een rijke historie. Het is al eeuwenlang een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse vissector. De haringvangst heeft zelfs tot een aantal oorlogen met Engeland geleid. Ook tegenwoordig is haring één van de belangrijkste producten in de viswinkel.

Haring wordt ook wel maatjesharing genoemd. Dit komt omdat maatjesharing vroeger wel 'maagdelijke haring' werd genoemd, omdat deze haring nog geen hom en kuit bevat. De woorden 'maagdelijke haring' zijn verbasterd tot het woord 'maatjesharing'.


Hollandse Nieuwe

De Hollandse Nieuwe (haring) wordt in zes weken tijd (half mei tot juli) gevangen, want juist dan is de haring in het goede biologische stadium om er Hollandse Nieuwe van te maken. Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij goed vet is en op traditionele Nederlandse manier schoongemaakt (gekaakt), gerijpt en gefileerd is.

Na vangt gaat de haring gekaakt en gepekeld de diepvries in. Dit invriezen is bij wet verplicht. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door kan genieten van Hollandse Nieuwe. De haring die later wordt gegeten, kan door het uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis iets voller van smaak zijn.

Na augustus vervalt de aanduiding Hollandse Nieuwe. Gebruikelijker is dan de naam ‘maatjesharing’. Het is dezelfde haring, met hetzelfde vetgehalte en door de toepassing van de moderne, snelle vriestechniek van dezelfde kwaliteit als de eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen.

Haring die later in het jaar wordt gevangen wordt vaak verwerkt tot rolmops, gerookte haring, of aan boord in zijn geheel ingevroren en geëxporteerd.
Bron:visrecepten.nl

Terwijl ik de foto's aan het maken was van de Hollandse Nieuwe liep het water mij al in de mond...
.....en toen de camera zijn werk gedaan had.......heb ik eerst een haring uit het vuistje naar binnen laten glijden............mmmmmm.......zo zacht als boter!!!

.....en manlief mocht de borrel achterover gooien;-).....................maar voordat de avond om is zal hij er ook nog wel enkele proeven van de schaal die ik even koel gezet heb.

Fijne avond!!!
Lieve groet,
Ger

14 opmerkingen:

 1. Doe mij maar een bakje aardbeien hi hi...aan mij is haring niet besteed!! Dus eet jij mijn exemplaar op de schaal maar op, daar doe ik jou een groot plezier mee, zo te lezen!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. uhm, Ger, vindt je het héél erg als ik dit "recept"van je even ga overslaan?? *GRIEZEL*;)
  Geef mijn maatje maar aan je mannetje;)

  Groetjes
  Lynda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha lieve Ger,

  Jeetje zeg je gaat weer als een speer, zit ik nog nauwelijks na te genieten van het overheerlijke aardbeiensoepje worden we al weer beloond met een lekker harinkje. Moet je eerlijk zeggen dat ik ze helemaal niet lekker vind, erg hé. Natuurlijk zie ik mensen altijd heerlijk genieten als ze zo'n hollandse nieuwe naar binnen laten glijden, maar mij kan het beslist niet bekoren. Heel af en toe een zure haring maar daar blijft het bij. Voor degene, [en dat zullen er velen zijn] die helemaal verzot zijn op deze lekkernij zullen jou prachtige foto's ze doen kwijlen van genot. De potten uien, zie ook Amsterdamse uien, daar ben ik wel heel gek op, en vooral die hele grote, heerlijk laagje voor laagje afknabbelen waarbij het zuur langs je handen druipt. En het is zo gezond......misschien moet ik het toch weer eens gaan proberen...Voor jullie, smulse zou ik zeggen...

  Lieve groet, Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Whaha hier is dat zeurtje weer,ik lig zelf in een deuk omdat ik ga tikken,brrr dat lust ik niet hoor,dat heb ik wel vaker geloof ik,vroeger luste ik wel zure haring,heette dat rolmopsen ofzo,maar nu ook niet meer,ik vind wel je foto`s en de tekst erbij geweldig,lieve groetjes van zeurMusje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben een kleindochter van een visboer, dus groot gebracht met vis..
  HEEEERlijk, zo ook die nieuwe haring..
  Ik ga er zeker nog 1 of 2 kopen en heerlijk van genieten..
  eet smakelijk.
  Cobi

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ger,

  Het water loopt mij ook in de mond....heerlijk!! Ik ga er van de week ook één halen.
  Lekker uitje, wat zuur!! Mjam.

  Ziet er weer prachtig uit Ger je fotoreportage!

  Groetjes
  Alma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Ger
  Hier is een maatje die ook wel zin heeft in een maatje!! hihihi
  Heerlijk vis ik ben er dol op!!
  Trouwens voor gerookte paling kun je me echt wakker maken!! dat vind ik echt het aller lekkerste wat er bestaat!!
  Wat ziet dat er heerlijk uit en wat zet je dat toch weer super mooi op de foto, het wordt echt tijd voor een kookboek hoor. met achtergronden en recepten zou je best kunnen!
  een hele smakelijke avond
  groetjes Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mag ik ze aan m'n man geven...hij vindt ze heerlijk...en mag ze van ons buiten op eten...de lucht alleen al. Ja sorry maar ik geniet meer van je aardbeiensoepje! Wat een heerlijk eenvoudig maar super gerechtje. Ga ik onthouden!!!
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi lieve Ger,
  Hier ook een liefhebster van de haring en het leuke is dat ik deze gisteren ook in huis heb gehaald en ik moet zeggen dat, ondanks de matige berichten over de Hollandse nieuwe, deze er hier ook met smaak in gingen.

  Ik moet wel lachen om al die leuke reacties die mijn 'oranje-gekte' hebben veroorzaakt hihi, maar ik denk dat ik Mea-in-oranje-jurk maar voor mezelf hou haha, want dat gaat me volgers kosten haha.
  Ben wel benieuwd wat je aan het einde van je berichtje nog wilde zeggen, want die zin -En ik lees dat andere- was niet afgemaakt hihi en je weet nu hoe nieuwsgierig ik ben.

  Fijne dag en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh heerlijk Ger, ik heb ze gisteren ook gegeten en als ik die foto's zie krijg ik alweer trek.
  Straks weer naar de visboer.
  Lieve groeten van Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nee haring is aan mij ook echt niet besteed, daar griezel ik van. Mijn man daarentegen is er dol op en dan het liefst mét uitjes natuurlijk. Wanneer hij dat gegeten heeft, ga ik toch maar het liefst een paar meter van hem vandaan zitten hoor... die lucht brrrr!
  Andere vis vind ik wel heel erg lekker, eigenlijk ben ik meer een vis-mens dan een vlees-mens en dat is in een restaurant meestal ook wel te zien. Soms gaan we uit eten en dan neem ik me voor: dit keer nou eens geen vis, maar lekker een biefstuk of zoiets. Maar wanneer ik dan de menukaart doorkijk, kan ik het vaak toch niet over m'n hart verkrijgen zo'n lekker visgerecht over te slaan hihihi.
  fijne dag, groetjes jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag, je hebt hele mooie foto's gemaakt. Het water loopt mij niet in de mond want ik eet al meer dan vijftig jaar geen vlees of vis.
  Groet van Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ger, wat een *ver-ruk-ke-lij-ke* post nou weer. Als het enigszins mogelijk is eet ik op zaterdag vers bruin brood met een haring, zuur en uit, én een biertje erbij. Traditie en oh zo heerlijk. Aan mij is je post zeer besteed en ik zit hier als een Ierse setter te kwijlen bij je foto's.Heel mooi, maar ook een heel leuk verhaal.
  Fijne dag!
  Jacoba

  BeantwoordenVerwijderen
 14. jeetje,,het water loopt me in de mond,,brobeer er zaterdag ook wat te halen,ze zien er heerlijk uit,en zo gezond.maar als ik ook mag kiezen met het onderste,,,geef me dan de AARDBEIEN maar,

  groetjes en een fijne haring maaltijd, biertje!!!!!!zeggen ze toch. Greet

  BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je een reactie achterlaat,dankjewel
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.