zaterdag, juni 12

Tijm

*****Tijm*****

*Tijm stamt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied en wordt nu overvloedig aangetroffen in o.a. Italië, Frankrijk, Spanje Marokko, Turkije, China en Midden-Europa. De naam komt van `thymos` wat parfumeren betekent. Als iemand naar Tijm ruikt, dan wordt dat in Griekenland als compliment beschouwd. Ook wordt wel beweerd dat Tijm is afgeleid van het Griekse woord voor moed omdat het kruid zo stimulerend en versterkend is, tijdens de middeleeuwen gold het als symbool van dapperheid.Tijm wordt al sinds onheugelijke tijden voor medische doeleinden gebruikt. De Egyptenaren en Etrusken gebruikten Tijm in combinatie met andere kruiden om hun doden te balsemen.
De oude Grieken gebruikten het om spijzen te kruiden en als wierook in hun tempels. De Romeinen waardeerden dit plantje niet alleen als keukenkruid maar ook om de medicinale werking.
Om de desinfecterende werking maakten zij er zeep en toiletwater van. Zij brachten het kruid naar onze streken waar het al snel in kloostertuinen te vinden was.
In de middeleeuwen naaiden edelvrouwen takjes Tijm op de kleding van ridders om hen sterkte en kracht te geven bij gevechten. Bij het gewone volk werd het gebruikt als middel tegen kwalijke geuren en om ziektes te bestrijden. Tijm en Knoflook werden de ``antibiotica`` van de lagere klasse.
Bron:kruidenrijk.nl


In kocht laatst in dat mooie tuincentrum bollen compacte Tijm en die bollen staan nou in bloei,
....oh....als ik buiten loop kan ik het niet laten.....het is voor mij een plant met een hoge aaibaarheidsfactor......even over zijn bolletje aaien en ruiken aan m'n handpalm.....en de heerlijkste aromatische geuren dringen mijn neus binnen...

Heb gelijk zin om een grote braadpan te bereiden met Stifado dat is een heerlijke Griekse stoofpot van rundvlees of konijn die uren in de oven moet staan en waardoor het hele huis de geur van Kreta en Tijm krijgt.

Als ik Kreta in vijf woorden zou moeten beschrijven, dan koos ik voor zon, zee, bergen, salie en Tijm. Salie en tijm groeien overal op Kreta en verspreiden hun karakteristieke geur die je al tegemoet komt op de trap van het vliegtuig
Wil je wat meer weten over Kreta en dan in het bijzonder over mijn favoriete plek neem gerust een kijkje op:
Uitgebreide informatie bij Tips voor Trips
van een Kreta kenner bij uitstek!Zonnig weekeind waarin  ik in mijn fantasie jullie allemaal bij mij aan de tuintafel zie zitten met daarop een héle grote braadpan rijkelijk gevuld met geurige
** STIFADO**
                                                                             ;-))

7 opmerkingen:

 1. Mmmm...is er nog een stoeltje vrij...ik wil het zeker proeven hoor! Wat een interessante post, je geeft altijd zo lekker veel achtergrondinformatie! Bij jou word ik een heel stuk wijzer!

  Prachtig, je bollen met tijm...ik zal het na jouw toetje met aardbeien meteen even aaien :)!!

  Nog een heel fijn weekend Ger! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Ger
  bedankt hoor voor je lieve berichtje!
  en dat met die sierlatten heeft me wel aan het denken gezet!
  Heel goed idee. Ik wacht even het effect af van het schilderen en dan ga ik nog beslissen valt niet mee moet ik je zeggen ik krijg steeds meer ideeen aangereikt en raak eigenlijk steeds meer aan het twijfelen ihihihi ach we zien wel!
  Thijm heerlijk zeg en wat een prachtige bollen. en konijn ik hou ervan maar nu hier niet zo verkrijgbaar helaas. Geen poelier in de buurt. Ik wens je een heel fijn weekend en genieten van je heelijke stoofpot
  Yolanda
  morgen barbeknoeien hier in de tuin mijn ouders zijn 39 jaar getrouwd en dan gaan we hier lekker kliederen!! Veel gezelliger dan uit eten gaan vinden we allemaal!!'
  toedeloetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He....nou ben ik net te laat voor die heerlijke stoofpot, of is er nog een restje over hihi.
  Wat een leuke wetenswaardigheden over tijm en wat een prachtige bollen tijm heb je daar in de potten staan en alles weer zo mooi op de foto gezet. Ik kan de geur bijna ruiken zoals jij er over verteld.
  Nu heerlijk genieten van de zondag, want na zoveel was- en strijkwerk is het nu heerlijk vertoeven in de tuin en hopelijk gaat het nu weer wat beter met je rug.
  Ik strijk ook alles gelijk en moet eerlijk bekennen dat ik er ook geen hekel aan heb. Heerlijk dat frisse wasgoed en dan tijdens het strijken wegdromen over van alles en nog wat.

  Ik wens je een fijne zondag.
  lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ger,
  Nou ja wat toevallig!!!! dank voor je bericht enne ik ben eruit hoor ik volgde je dus helemaal niet, al tijden ben ik zeer verwonderd waarom ik altijd je blogs mis in mijn overzicht is dit suf of SUF!!!!
  Groetjes Madelon

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ger,

  Wat een prachtig tafreeltje heb je gecreeërd in je tuin. En dan natuurlijk lekker oogsten en gebruiken in je heerlijke gerechten. Mjam!

  Nog een fijne dag en groetjes
  Alma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ger ,
  heb al weer heel wat posten gemist van je en stuk voor stuk zijn ze allemaal zo leuk dus ben nu weer even lekker bij ...
  Ik zie die stoofpot helemaal zitten , het is dat we niet dicht bij elkaar wonen anders kwam ik dat toch echt een keer bij je eten .
  Volgens mij kun jij heel lekker koken als ik de foto's
  zo voor me hou van verschillende posten .
  groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow wat mooi zeg de foto`s met potten en flessen en de terracotta potjes en tijm vind ik ook gaaf,ik kook bijna nooit,dus weet niet hoe het smaakt in het eten haha,lieve groet Joke.

  BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je een reactie achterlaat,dankjewel
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.