woensdag, oktober 12

***Bloemeneiland***

  


Het bekende bloemeneiland Mainau aan de Bodensee herbergt op een oppervlakte van slechts 45 ha een unieke verscheidenheid aan bloemen, bomen en struiken. Bovendien een barokslot uit de 13e eeuw, de palmenkas en het grootste vlinderhuis van Duitsland.


In het uiterste zuidwesten van Duitsland in Baden-Württemberg ligt het eiland Mainau direct aan de Bodensee. Met meer dan een miljoen bezoekers per jaar behoort het tot een van de grootste toeristische attracties op het drielandenpunt. Slechts 45 hectare groot, maar met een overweldigende verscheidenheid aan bloemen, bomen en struiken. Tot de bijzondere schatten behoren de buitenissige en vaak zeer oude bomen: zoals bijv. de Victoria-linde, die ooit door de groothertog in 1862 werd geplant ter gelegenheid van de geboorte van zijn dochter, of de eveneens bijna 150 jaar oude snoerboom vol bizar aandoende knopen. Veel kolossale eiken en statige ceders geven het park zijn charmante silhouet. Tot het typische decor van Mainau behoren ook de armada van kuipplanten en de waardevolle verzameling citrusvruchten. Het imposante barokslot dat al van verre schittert tussen de boomtoppen, werd gerestaureerd ten tijde van graaf Bernadotte en dateert nog uit de tijd van de ridders van de Duitse orde, aan wie het eiland vanaf de 13e eeuw bijna 500 jaar lang toebehoorde. Andere publiekstrekkers zijn de palmenkas met zijn verzameling van 1200 orchideeën of het grootste vlinderhuis van Duitsland, waarin 1000 exotische vlinders rond dartelen. Andere bijzonderheden van het eiland Mainau zijn de St. Maria slotkerk, een pronkstuk van de Zuid-Duitse barok, evenals de Italiaanse rozentuin die in 1871 ontstond onder groothertog Frederik I. Van juni tot augustus bloeien daar ongeveer 9000 rozenstruiken in bijna 400 soorten.Italiaanse watertrappen
....over trappen gesproken........
op de mediteranne terrassen is het trapje op trapje af......
en telkens weer heb je een ander uitzichtToen wij  op een stralende en zonnige maandag in september op het bloemeneiland waren stonden er zoals elk najaar  ongeveer 12.000  Dalia's  in meer dan 250 soorten in bloei,
een fantastisch bloemenvuurwerk!!!


en daar komen dagelijks vele tuinmanshanden aan te pas om het geheel netjes te houdenHartelijke groeten van een Hoorn Des Overvloeds van
bloemen!!!

Liefs, Ger26 opmerkingen:

 1. Lieve Ger, wat is er veel te zien op het eiland Mainau. Afgelopen zomer was het 30 jaar geleden dat ik daar ben geweest, natuurlijk heb ik toen ook wel foto's gemaakt, maar niet zoveel als dat ik tegenwoordig met de digitale camera maak. Heel veel kan ik me ook niet meer van herinneren. Je foto's zijn prachtig. Ik zou het graag nog eens naartoe gaan. Dank je voor deze reportage.
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een verschil Ger, deze kleurige bloemenpracht of het uitzicht vanachter mijn raam :)....wat een verschil in een relatief korte tijd. Oostenrijk is prachtig, gastvrij en wijds.....mooie herinneringen, dankjewel voor deze trigger!

  Liefs,
  Lynda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ger,
  Jeetje wat een foto´s en de een nog mooier dan de andere... Die sinaasappeltjes, wat vind ik die leuk, wij hebben een heel klein sinaasappelboompje in de tuin, maar de vruchtjes zijn niet groter dan 2 cm doorsnee en ze zijn helaas groen gebleven, toch te koud geweest deze zomer... En dan die vlinders... prachtig.
  En hmmmmm die dahlia´s, wat vind ik die mooi. Daar ben ik echt gek op en die heb ik niet eens in mijn tuin. Dat moet volgend jaar anders. Even in mijn tuinagenda zetten... in gedachten dan, want ik heb nog geen tuinagenda, al zou dat geen slecht idee zijn, want ik vergeet mijn tuin-plannen altijd weer..
  Ger, ik wens je nog een heel fijne namiddag,
  Groetjes,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is het daar prachtig en wat een geweldige foto's en collage's heb je ervan gemaakt! Echt genieten! Die italiaanse trap is werkelijk geweldig.
  Lieve groet, Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. tjeemie wat een prachtige foto's ziet helemaal te genieten zo mooiiii dankje ...fijne dag lieve groet rosita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ger, wat laat je mij iedere keer weer ontzettend genieten, van al dit moois. Het zijn weer schitterende foto's, alsof je er zelf bent geweest. Geweldig, nogmaals bedankt.
  Liefs Liesbeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zit hier met grote ogen te kijken naar al je mooie foto's en de overvloed aan kleuren. Wat een prachtig eiland...het moet een feest geweest zijn om daar rond te lopen!!

  Ik wens je een fijne avond! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw zeg hoe mooi daar...! en te begrijpen dat ze daar veel tuinmannen nodig hebben...

  Lieve groet Michelle

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk dat je ons weer meeneemt op reis! Wat een prachtige oude boom en de knalrode bloem, super!
  Liefs Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow......dit is zeker een Hoorn des Overvloeds....aan bloemen. Wat een prachtige bloemen en plantenweelde Ger. Volgens mij kom je er ogen tekort. Wat heb je er prachtige foto's gemaakt, ze roepen bij mij stuk voor stuk een wow-reactie op. Al die fleur en kleur is net wat we nodig hebben op zo'n grijze dag als vandaag.
  Die prachtige bomen en de felle kleuren van de Dahlia's en wat staat er nog heel veel in bloei.
  Prachtig ook die mooie bloembakken als op je eerste foto en ook de Italiaanse watertrappen vind ik geweldig.
  Wat heerlijk om even met je mee te mogen wandelen en te genieten van deze prachtige tuinen.
  Ik heb vreselijk genoten.
  Fijne avond en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 11. OOO wat is het daar mooi en wat heb je een prachtige foto's gemaakt zeg echt genieten fijn dat ik mee mocht. Bedankt voor al dit moois.

  Groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat schitterend mooi wat een prachtige foto's!

  Daar zou ik best wel eens willen rondlopen.Volgens mij als je alles goed wil zien mag je wel 2 dagen gaan.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Ger,wat een foto's heb je gemaakt,mooi om te zien,hoe krijg jij die foto's zo, vier of drie bij elkaar.

  ga het rustig aandoen in de vakantie, alleen een dag naar Utrecht,shoppen,maar niet teveel geld meenemen, hihi...

  liefs stina

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lieve Ger,
  Hoe mooi is dit?! Wat een kleurenexplosie! Prachtig. Alhoewel ik een beetje panisch van vlinders ben (belachelijk he, maar kan niet tegen dat gefladder) zijn de foto's super. Ga dit plekje onthouden om eens te gaan bekijken. Dank je wel voor deze mooi post.
  Lieve groet,
  Agnes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een heerlijke plek met al die kleuren!

  Groeten, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Kijk nu toch.....net wakker en uit mijn bed...en dan deze heerlijke traktatie....
  Daar wordt een mens toch blij van.
  Al die kleuren....zoveel moois.
  Hoewel de zon schijnt hier ook vandaag in het Noorden des lands, dus mij hoor je niet mopperen....
  Toch heerlijk zo'n start van de dag
  Fijne dag lieve Ger
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat prachtig Ger , is echt een bloemenzee daar en die watertrappen, heb nog nooit zoiets gezien maar wat mooi !

  Dank je wel voor de mooie foto's en collages , was weer een lust voor het oog hoor ...

  Fijne dag vandaag , hartelijke groet Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Ger.
  Wat heb je dit ontzettend leuk vastgelegd. Ik vind het zo nog mooier dan in het echt.
  Mijn man en ik zijn er afgelopen zomer in de vakantie er geweest en ik weet dus wat je daar ziet.
  Het is prachtig, maar.......echt waar, zo komt het allemaal nog mooier uit.
  Fijne dag.
  Groetjes Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 19. jeetje Ger,wat een stortvloed van prachtige foto's.zo mooi,ik zit hier echt te genieten,de een is nog mooier dan de ander.het lijkt wel of wij ook op vakantie met jou zijn geweest,ohhhhh,je vlinders zijn zoooooooo mooi.
  alles,,echt alles.

  liece groetjes greet

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik vind het prachtig
  Mooie kleuren.
  daar kun je uren ronddwalen lijkt me
  Groetjes
  Jeanne

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ONGELOOFLIJK Ger, ik kan bijna geen woord meer uitspreken, mijn mond valt open. Wat een goddelijke reportage, en in gedachten zie ik jou genietend van al dit moois en druk doende foto's te maken.

  38 stuks in deze post maar eigenlijk is het aantal vele malen groter vanwege de hoeveelheid prachtige collage's.
  En dan is het waarschijnlijk nog maar een kleine greep uit de hoeveelheid die je in werkelijkheid hebt genomen. Nog een heel werkje voor jou om daar weer de allermooiste uit te halen.

  Het is gewoon TE VEEL om op te noemen wat ik ervan vind want dan zou hier denk ik 1.50 mtr. tekst komen te staan, hihi.

  Maar genoten heb ik met volle teugen, bedankt voor deze prchtige fleurige en sprankelende post.

  En wat een giller toen je schreef dat het reageren nu juist bij mij niet lukte. Maar je bent een doorzettertje dat weet ik,
  uitendelijk lukte het dus wel gelukkig, vind het altijd heel fijn om een reactie van jou te krijgen.

  Liefs Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Ger..ben het met je eens dat de beste olijfolie van Kreta komt...daar heb ik ook olijfolie 'leren eten'
  Voordat we eens op vakantie op Kreta gewwst waren luste ik geen olijfolie,vond er een 'smaakje' aan zitten, toen was het ook nog niet zo'n hype...die olijfolie, dus veel verder dan uit de supermarkt kwam die olie niet.
  Dus...de afgelopen 10 jaar, bestel ik mijn olijfolie altijd rechtstreeks uit Kreta... .ben er weg van, ook al is een goede Italiaanse ook niet te versmaden :)

  En die rode pluizige 'lampenpoetser'bloem hier bij jou op je foto's, die heb ik hier in mijn kas staan, is al best een grote struik, weet je misschien een naam?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Beste Ger,

  Het is alweer 10 jaar geleden dat ik er was. Tijdens een conferentie vlak bij de Bodensee heb ik een middagje gespijbeld om dit eiland te bezoeken. Dat moet je gezien hebben, zo was mij verteld.
  Het weer zat die middag niet mee, zal je net zien, dus het viel mij toen een beetje tegen.
  Maar als ik jouw foto's zie dan heb ik heel wat gemist die dag. Prachtig!
  Reden om er nog eens naar terug te gaan.

  Hartelijke groet,
  Adri

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wow Ger wat een foto's zeg!!
  Daar wordt je toch helemaal door beneveld!! wat een bloemenpracht.
  Ik was net even bij bonjade en heb je verhaal gelezen. Ik ben het helemaal met je eens.
  Ach ik respecteer ieders mening hoor.
  Jagen alleen voor de lol is ook niet mijn ding.
  Maar jagen ivm met natuurbeheer daar heb ik geen enkel probleem mee.
  Ik wens jullie daar allemaal een heerlijk weekend
  en jij zult je wandelschoenen ook wel aan hebben met de camera in aanslag hihi
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Lieve Ger,

  Bedankt voor je uitgebreide reactie, jij neemt er écht de tijd voor om bij iemand een heel persoonlijk woordje achter te laten en dat wordt door mij absoluut gewaardeerd!

  En ik voelde iets van bezorgdheid (heel lief) maar daar hoef je niet bang voor te zijn Ger! De fotokaarten zijn een echte hobby en inmiddels al wat ervaringen rijker weet ik ook dat er mensen zijn die van alles heel hard roepen, maar uiteindelijk niet doen wat ze beloven. Nu lig ik daar niet wakker van omdat ik er niet van hoef te leven, maar irritant vind ik het soms wel. Een familielid zei dat ze zo verlegen zat om mannenkaarten en vroeg mij of ik ze wilde maken...maar nadat ze klaar waren, keek ze er niet meer naar om. Een klein voorbeeld van hoe betrekkelijk alles kan zijn. Dus ik blijf lekker mijn baan houden en doe deze hele leuke hobby er lekker naast!

  Ik vind het wel een triest verhaal van je buren...ik heb er helemaal beelden bij dat ze het hele jaar druk zijn geweest en nu de kous over het hoofd heen krijgen. Ik hoop dat ze de moed niet verliezen, als er de afgelopen jaren zo'n animo voor de kaarten was, moet het lijkt me mogelijk zijn een eigen klantenkring op te bouwen! Ik hoop van harte dat ze hier hoe dan ook positief uitkomen!

  Ik wens je nog een hele fijne zondag Ger! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een bloemenpracht, geweldig!!!
  En al die kleuren, daar wordt je toch vrolijk van en helemaal nu het buiten zo'n grijs weer is..
  Ik heb een link naar jouw blog geplaatst in mijn blogpost. Gewoon als dank voor je leuke site die je me doorstuurde.

  Ik wens je een fijne dag ☼
  Lieve groet
  Patricia

  BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je een reactie achterlaat,dankjewel
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.