zondag, februari 12

Kreta

Navelstaren......

maar niet lang als ik naar deze heerlijke zoete en sappige sinaasappels uit Kreta kijk...
want dan gaat het mes er in en liggen er 4 delen die ik uit de schil hap zoals ik ze het liefste eet.


Waarom hebben sommige soorten die frommelige navel, 'wat is dat eigenlijk? ' ze hebben toch geen moeder, geen navelstreng die doorgeknipt moet worden, wat doet dat uitpuilende dingetje daar dan?

Ik ging op zoek en lees:
*De navel zit aan het bloesem-eind. Het is in feite een kleine tweede vrucht, een sinaasappeltje binnen de sinaasappel. Ooit begonnen als afwijking, maar wel een hele plezierige want alle lastige pitjes bleken samen te scholen in het kleine vruchtje. De grote sinaasappel bleef daardoor pitvrij, iets waar de Spaanse veredelaars al jaren naar op zoek waren. Ze doopten hun nieuwe ras Washington, maar vergis je niet, ze komen niet uit Amerikaanse hoofdstad maar uit Valencia, de sinaasappelhoofdstad van Spanje. Eigenlijk van heel Europa, want de meeste navels die wij eten komen er vandaan.

Later lukte het ze ook om de pitjes uit de kleine vrucht weg te kruisen, waardoor onze navels niet alleen sappig, zoet en smakelijk, maar nu ook geheel pitloos zijn.*

Maar  deze soort groeit ook op het prachtige eiland Kreta  waar ik door de sinaasappelplantages liep, alleen waren de sinaasappels toen nog niet rijp......,
hoe komen ze nu toch aan die uitzonderlijke frisse zoete smaak..........het eiland Kreta ligt klimatologisch zeer gunstig voor de teelt van sinaasappelen.
Het eiland telt vele zon uren per jaar. De sinaasappelplantages liggen aan de voet van de berg Lefka-Ori(2453m), in het dal waar het smeltwater van de bergen doorheen stroomt. Hier genieten de plantages van koele nachten en warme dagen wat een uitstekend groeiklimaat is.
Hierdoor kan de sinaasappel op natuurlijke wijze van groen naar diep oranje kleuren en is hij bijzonder zoet en zacht van vruchtvlees, de sinaasappels worden geoogst vanaf december tot en met mei.
Ik kijk er elk jaar weer naar uit of de marktkoopman waar ik meestal mijn citrusfruit koop ze op de kraam heeft liggen.....en ja hoor.......hij had ze weer, ik zag het direct aan de mooi verpakte kratjes met opschrift.

we hebben ze allemaal nodig in deze koude wintermaanden
de vitamientjes!!!!


wil je meer weten over het prachtige vakantie eiland
***KRETA***
én er kennis mee maken......
neem dan HIER een kijkje


Fijne (blog)week!!!
Lieve groeten,
Ger

21 opmerkingen:

 1. Wat een ZOET SAPPIGE post Ger!!!!!
  Ik wist niet dat ze ook uit Kreta kwamen,we kopen altijd de Spaanse.
  Ik ga nu op zoek naar Griekse,dat begrijp je natuurlijk wel....het is tenslotte ons 2e thuisland.
  Je collage is erg leuk geworden,vooral die NAVEL met het KNIPOOG!!!!!
  Met lieve groetjes,
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze zien erheerlijk uit en ik ben er dol op,

  Groetjes hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ger,
  Ik moet je bekennen dat ik sinaasappels altijd pers. Ik word helemaal iebel van al die velletjes en kan ze dan niet eten.
  Maar ze zien er wel heel erg lekker uit, die navels en ook die bloedsinaasappels. Ben heeft ze ook al gehaald want hij is er helemaal gek op. Dan pelt hij er een voor mij en zegt; die moét je echt even opeten... zo lekker.. en zo goed voor je... Hij heeft helemaal gelijk natuurlijk.
  Prachtige foto's heb je weer gemaakt.
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leerzaam stukje weer Ger. Ik dacht altijd dat die navels daar een groei-injectietje gekregen hadden, haha. Zelf ben ik meer van de perssinaasappels, ik neem er elke dag tenminste 2. Mijn man neemt de navels mee naar z'n werk dus ik vind het nu minder eng om ze te kopen;-)

  Een hele fijne week!
  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi en kleurig berichtje over deze sinaasappelen. Ik verlang ook meteen naar een zonnig land.
  Lieve groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weer wat bijgeleerd en mmmm, ja, hier ook sinaasappelen en andere citrusvruchten in huis, we kunnen de vitamientjes goed gebruiken nu.
  Fijne nieuwe week!
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 7. lieve Ger,,jammie ,,jammie,,smullen,ik vind ze ook zo lekker uit de scil,alleen gaat mijn mond altijd een beetje uitscheuren,heb jij daar geen last van.en ook zie ik nectarines liggen,nou ik heb ze net op,dit zijn de vruchten die ik ook het meeste eet.bedankt voor je interesante uitleg,we leren steeds meer bij jou.

  lieve groetjes ,en eet smakelijk,,,GREET

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ger,.....

  Het water loopt me in de mond en het enigste wat ik mee heb vanmorgen is een mandarijntje...wel eens waar ook heerlijk zoet, maar had toch liever een navelsinaasappel gehad en na het lezen en bekijken van je blog al helemaal...
  Weer iets geleerd vanmorgen...

  Mooie opname, het ziet er weer knus en gezellig uit op je blog...

  goede week, Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit ziet er weer gezond en heerlijk uit.... leuk zoals jij van iets simpels zo'n mooie serie weet te maken...... maar ik moet er ook niet te lang naar kijken want het water loopt mij uit de mond.

  Groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuke post, daar word ik vrolijk van! Ben gek op Kreta, manlief en ik zijn er getrouwd!
  Liefs Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooie foto's heb je ervan gemaakt! en ja die vitamientjes zijn echt hard nodig...laat ze heerlijk smaken, hoor!

  fijne week!
  Liefs Michelle

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooie én gezonde post; doet mij verlangen naar vakantie... Hier gaan de sinaasappels in de pers, heerlijk!

  Fijne dag. Groeten, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lekker, een sinaasappel! Kilo's vliegen er hier door, elke avond bij een glas water. Maar helaas toch een klein griepje te pakken.. kan mij trouwens niet herinneren, wanneer ik dat voor dit laatst heb gehad.. het zullen dan toch de vitamientjes zijn;-)

  Haha ik moet wel een beetje lachen, dat je de sinaasappel in vier parten snijd en er in hapt, grappig. Eigenlijk kijk ik altijd of het Spaanse navels zijn, maar ik zal eens opletten of ik ze tegen kom.

  Ik heb weer heel wat bij je geleerd, lieve Ger. Je hebt prachtige foto's gemaakt.

  En je banner is een stilleven om in te lijsten!!

  Bedankt voor je leuke reactie

  Fijne week, liefs Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mij kun je echt blij maken met een bak fruit, heerlijk vind ik dat! Daarbij zijn ook navels altijd favoriet, als die tijd weer aanbreekt ben ik extra vaak in de fruithoek te vinden! Jammer dat ik nu alleen nog een paar mandarijnen heb liggen hihi!

  Een fijne dag Ger!! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ger,
  Wat een vitamine-rijke post.
  Vroeger was het bij ons idd een "sport" wie er een kleine babysinasappeltje in de sinasappel had.
  Maar nu ik groot ben houd ik niet
  meer van Sinasappels.
  Eigenlijk ben ik van de Grapefruit en de mineola's maarja deze mag ik dus niet meer hebben ivm m'n harttabletten.
  Dus af en toe een citroentje(fruit en niet de drank) of een mandarijntje daar moet ik het mee doen.
  Vitaminerijke-groeten
  Cobi

  BeantwoordenVerwijderen
 16. IK HOU VAN FRUIT!

  HET IS GEZOND EN HEEL LEKKER!

  FIJNE DAG,

  MIRANDA

  BeantwoordenVerwijderen
 17. hier ook altijd fruit in huis,lief heeft vanmiddag de kids nog een sinaasappel klaar gemaakt,zo gezond he die vitamientjes die erin zitten.
  wat een hele leuke post heb je er weer van gemaakt,Ger zo zonnig...

  liefs en een fijne week
  Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Lekker hoor een sinaasappel, ik eet er elke ochtend een met yoghurt en muslie.
  Ik ben op Krete geweest maar heb er geen sinaasappelboom gezien, alleen olijfjes. Nou zaten wij waar oh oh cherso later ook opgenomen is dus dat kan het ook zijn.
  Lieve groetjes, Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ohhh lieve Ger, wat een heerlijke sappige wetenswaardigheden laat je ons toch weer lezen.

  En zo herkenbaar voor mij de wijze waarop jij zo'n vitaminestootje tot je neemt, ik doe namelijk precies het zelfde. Op die manier smaken ze gewoon het allerlekkerst.
  Het water loopt me in de mond...

  Wens je een fijne blogweek,

  Liefs Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Goh Ger, wat leuk..ik wist ook al helemaal niet dat er ook sinaasappels uit Kreta kwamen ..
  Ik heb me er door tijdgebrek nog niet in verdiept, waarom jij zo veel met Kreta ophebt, maar ik moet zeggen...we zijn er 1 keer geweest, onze eerste vliegvakantie was dat, gekozen door de dochter toen ze haar VWO diploma behaald had, en het is ons daar zo goed bevallen toen, dat we niet meer naar huis wilden....
  Prachtig eiland, mooie history, en lekker weer.
  En ik heb dus ook in een eerder postje volgens mij al eens aangegeven dat ik daar olijfolie heb leren eten, en net als jij met je sinaasappels, koop ik altijd olijfolie uit Kreta, dat vind ik de lekkerste.

  En gewoon je postje over de accanthus plaatsen hoor, jij hebt een hoop volgers meer dan ik, dus er hebben niet zoveel 'mensen' mijn postje gezien over die acanthus, en de plant verdient het om zo in het zonnetje gezet te worden...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.