zondag, februari 10

Hongaarse goulashsoep

Hongaarse Goulashsoep


♦♦♦

De traditionele Hongaarse keuken is een typische boerenkeuken; voedzaam, goedkoop en lekker! De bogrács, een gietijzeren ketel, is een oud kookgerei en herinnert aan het oorspronkelijke nomaden bestaan,een eenpansgerecht dat de herders klaarmaakten op de vlakten wanneer ze hun kudde lieten grazen.De wereldberoemde gulyás is voor een Hongaar alleen echt wanneer hij net als bij de oude Magyaren in een ketel boven open vuur wordt gekookt. Gulyás is overigens niet de 'goelasj' zoals wij die kennen. In Hongarije is dit een  rundvleessoep met runderpoulet, uien,paprika,stukjes aardappel,wortel,knoflook,platte peterselie, tomatenblokjes uit blik,tomaten puree,karwijzaad(kummel,peper, zoet (gerookt)paprikapoeder, rundvlees bouillontabletten.
afwerken met lepel zure room op de soep.

Het is voor ons al weer jaren geleden dat wij tijdens vakantie kennis maakten met de Hongaarse keuken en we waren aangenaam verrast.
Dochterlief gaat er dit jaar met gezin op vakantie en het zal mij zeer benieuwen hoe zij het daar gaan ervaren.

Ik maakte gisteren een grote ketel soep....weliswaar gewoon op de gaspit en niet op de vlakte;-) en met het koude weer van vandaag smaakte de dampende en geurige maaltijdsoep heerlijk.

♦♦♦


♦♦♦

♦♦♦
♦♦♦

♦♦♦
♦♦♦
toen ik zaterdag bij mijn Turkse super het vers gebakken plat brood zag liggen kreeg ik het idee dat het lekker zou smaken bij de soep
maar mijn ervaring is dat je het op de dag van aankoop moet eten wil het echt lekker smaken net als stokbrood
kreeg tip van Turkse verkoopster om het in plastic zak in de diepvries te bewaren
en ik vind dat een uitstekende tip,het brood ruim uur voor de maaltijd op aanrecht leggen en het brood is niet enkel heerlijk vers maar ook nog krokant net als bij aankoop


♦♦♦
♦♦♦

♦♦♦
Lieve mede bloggers en stille lezers ik wens jullie een fijne week,
speciaal voor iedereen die schoolvakantie hebben of genieten tijdens het carnaval gedruis!!!

Liefs,
Ger



32 opmerkingen:

  1. Dat ziet er een degelijke winterse maaltijdsoep uit! Je kleurrijke beelden doen me echter ook al denken aan verre oorden en dromen van.... een warme zomerse vakantie!
    Lieve groet,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve Ger,
    Ja, dat is een verrukkelijke maaltijdsoep die jij gemaakt hebt hier! Lekker en gezond ook nog. Dat brood past er voortreffelijk bij en wat een praktische tip kreeg je daar! Lieve mensen die elkaar zo helpen; dat doet goed.
    We leren van elkaar, tot onze laatste adem en dat moet ook zo. Wij hadden ook nog dagen lekkere Thaise garnalen soep en dat is zo lekker. Daags na mijn verjaardag regende het pijpestelen en was de temperatuur ineens tien graden minder. Dan doet zo'n maaltijdsoep je goed.
    Lieve groetjes en dank voor je prachtige styling met verse groenten. Goed voor in een magazine.
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het ziet er erg lekker uit zeg. Krijg er spontaan trek van.Liefs Sabine

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Ger,
    Jeetje wat ziet dat er weer heerlijk uit allemaal! Krijg er helemaal trek van en dat op maandagochtend om half negen...haha...
    Wij gaan deze zomer naar Roemenie en ik ben ook heel benieuwd naar wat voor heerlijks we daar zullen treffen...
    Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat ziet er HEERLIJK UIT Gerry,
    ik krijg er nu al trek in/

    Deze soep maak ik zelf ook heel graag, vooral in de winter periode.

    Groetjes en een fijne Valentijns week gewenst, Joop

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk Ger, ik heb nu al trek. Je foto's zijn ook weer prachtig, kunnen zo in een kookboek. Lieve groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Die soep ziet er lekker uit en super geschikt voor fotografie wat een prachtige foto's zo kleurrijk...Ik maak vaker goulasch op bijna dezelfde manier als deze soep....
    De tip over het brood is geweldig want dat had ik echt niet gedacht dat dit dan zo lekker vers bleef.....
    Smullen jullie vandaag nog maar lekker van de heerlijke soep....liefs Marjon

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat ziet je soep er heerlijk uit en dan dat brood erbij mmmmm.Ik denk dat ik deze week ook maar zo'n goulash soep ga maken .Fijne week
    Liefs Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ging jaren achter elkaar naar Hongarije en ooit ga ik weer,lekker kamperen,want daar hou ik van,ik lustte deze soep niet maar mijn ex at het bijna elke dag,wij gingen uit eten elke dag omdat het daar niet duur was en zo lekker,ik heb toen de tijd ook een ketel gekocht,maar helaas heb ik die niet meer meer,je kon het ophangen aan een ijzeren poot,zo kreeg je het daar aan tafel,zo leuk,mooie foto`s heb je er van gemaakt,lieve groet Musje,ow ja fijne week.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zo zeg dat ziet er lekker uit maak ook vaak goulashsoep zalig en een hele mooie serie heb je hiervan gemaakt.

    Gr Wendelien

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ha Ger, wat ziet deze soep er heerlijk uit en wat heb je het mooi en kleurrijk op de foto gezet! Bedankt voor de tip, het is nog prima weer om zo'n maaltijdsoepje naar binnen te werken!
    Fijne week ook, lieve groet,
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ziet er lekker uit, maar ik vraag mij af als je schrijft dat het recept origineel is, waar die herders de bouillonblokjes en de tomatenstukjes uit blik vandaan haalden. Het hier vermelde recept is niet helemaal origineel zolang deze zaken gebruikt worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het is allang geleden dat ik goulashsoep gegeten heb, hier zijn de andere gezinsleden sowieso niet zo van de soep en daardoor maak ik het ook minder snel. Maar het ziet er heerlijk uit en een lekker en knapperig stukje brood is ook niet verkeerd!

    Een fijne avond, Ger! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een heeeeeerlijke soep, Ger! Ik hou wel van die boeren maaltijdsoepen...lekker wat brood erbij....mmmmmm.
    Smakelijk!
    X Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Ger, eet de laatste tijd vaak

    gevulde soep smaakt me beter.Ook brood erbij zie ook Grieks prei brood naast je Turks brood .
    Ziet er weer geweldig uit.
    Grts je stille volger.....

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ger wat laat je toch altijd verrukkelijke gerechten zien...dit is weer oogstrelend, maar zeker ook tongstrelend...heerlijk zoals je het beschrijft, en je liefde voor exotische gerechten vind ik altijd heel leuk.

    Lieve groetjes,
    Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mmmmm ziet er heerlijk uit , je plaatjes zijn prachtig en lokt gewoon uit om het te maken .... zo maaltijdsoep gaat er met dit weer zeker in ...fijne week lieve groet rosita

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Lees hierboven een reactie van zekere Hetty,ik citeer: hetty zei...
    Ziet er lekker uit, maar ik vraag mij af als je schrijft dat het recept origineel is, waar die herders de bouillonblokjes en de tomatenstukjes uit blik vandaan haalden. Het hier vermelde recept is niet helemaal origineel zolang deze zaken gebruikt worden.

    Zo jammer dat mensen niet goed lezen,en ik niet op haar reactie kan reageren omdat haar naam niet aanklikbaar is.

    Ik schrijf:De traditionele Hongaarse keuken is een typische boerenkeuken; voedzaam, goedkoop en lekker!
    Maar ik schrijf nergens dat mijn recept origineel is zoals de herders het in het veld bereide

    Dus.......hetty....misschien in het vervolg beter lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Je hebt zulke smakelijke foto's gemaakt Ger, ik ruik de soep bijna.
    Dat brood foefje had ik zelf ook al bedacht, werkt goed en is handig ook.
    Manlief is dol op goulashsoep dus meestal ruk ik een blik voor hem open, nu ga ik toch jouw recept maar eens proberen.
    Hier geen carnaval hoor en mijn Brabander heeft daar ook geen interesse meer voor, dat heb ik hem vakkundig afgeleerd ;)

    Lieve groet
    Hermine

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ziet er weer heerlijk uit Ger, krijg er trek van!
    Groetjes, Sas

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hoi Gerry,

    Dat soepje ziet er heerlijk uit,ik krijg er trek van,als ik al die mooie foto's zo bekijk.

    Groetjes Ria.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hallo lieve Ger,

    Ik ben gek op soep en helemaal op zelfgemaakte..het water loopt me dan ook in de mond bij het zien van dit heerlijke tafereel. Het heeft vast heerlijk gesmaakt!

    Fijne avond

    Groetjes, Pietrik

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wat heb je dat weer mooi geshowd...je soep.
    Je bent wel gastvrij Ger, je schept je borden zooo vol, dat ze bijna over lopen :)
    Van dat Turkse brood, wil ik je danken voor die tip, ik vind dat zo lekker, maar jammer dat het zo slecht te bewaren is...ik ga het ook eens proberen in de diepvries.
    Wat moet eigenlijk dat raffia??? kwastje voorstellen? zit dat aan het attribuut in het leer?
    Is dat dan een zweepje misschien?

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wat een ""HEERLIJKE"" post Ger. zowel letterlijk als figuurlijk.
    Jou.... recept ga ik beslist een keer proberen. En wat een goede tip van het turksbrood.
    Als ik naar je tafel kijk, zou ik zo willen aanschuiven.
    Fijne dag nog lieve groet Nelly

    BeantwoordenVerwijderen
  25. oh wat heerlijk Ger, al is het voor mij al bijna tijd om naar bed te gaan, ik krijg hier spontaan trek van, soepmens als ik ben hihi..
    ik ga dit recept dan ook zeker uitproberen, je mooie foto's doen me echt watertanden:)
    wat een goede tip van het turks brood!
    geen wonder dat je gezin graag bij je aanschuift, zo heerlijk én gezellig, puur genieten!!

    slaap lekker voor straks!
    lieve groet, Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Jammie jammie, Hongaarse Goulashsoep ligt me nog vers in mij geheugen.
    Nou ja.....vers is overdreven maar daar ik jaren heb samengeleefd met een Hongaarse musicus heb ik die jaren heel vaak Hongaarse Goulashsoep
    gegeten. Plus nog heel veel fantastische Hongaarse gerechten die ik leerde maken van zijn ouders.

    Jou maaltijdsoep ziet er werkelijk uitstekend en zeer aantrekkelijk uit, en echt op z'n Brabants zou ik bijna zeggen, het bord zeer goed gevuld, hihi. Bij jou komt niemand ook maar iets te kort.

    Maarrrrrr oké, turks brood uit de vriezer is dan nog wel krokant en zacht maar vers is het natuurlijk niet, dat is het alleen als het op de dag dat het gebakken is ook gegeten wordt.....

    Je foto's zijn prachtig en nu ik dit schrijf zo rond 23.00 uur begint mijn maagje te knorren bij het zien van deze heerlijke beelden.

    Liefs,
    Josephine

    die even de koelkast induikt, hihi]

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ziet er heerlijk uit Ger. En ook heel mooi in beeld gebracht met al die verse ingredienten erbij. Ik was weer even terug bij mijn allereerste baantje bij het Hongaarse verkeersbureau. Veel reizen naar Hongarije gemaakt destijds. Erg mooi land. Groetjes, Annet

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Oooh heerlijk jouw soep, en vooral nu het buiten weer eens flink aan het sneeuwen is.

    Ik las je berichtje op mijn Valentijnspost. Wil je geloven dat ik daar ook helemaal niks mee heb. Maar vond het wel leuk om daar iets over te schrijven, ofwel vast te leggen met de camera. Het is precies wat jij zegt, iets commercieels, over gevlogen vanuit Amerika of wat dan ook. Dus hier geen bloemen of lekkere bonbons. Hier is het iedere dag Valentijnsdag, dus nu vandaag niet extra meer..
    Wij hebben net een week van drie verjaardagen hier in huis achter de rug. Ik was de 12e jarig, het is wel goed zo...
    Ik wens je een hele mooie dag, lieve Ger

    Lieve groet,
    Patricia



    BeantwoordenVerwijderen
  29. Gelukkig heb ik gegeten want wat ziet de soep er heerlijk uit. Ik ga hem zeker ook eens maken. Wat heb je het ook mooi een beeld gebracht. Mijn complimenten.
    Ik wens je een heel fijn weekend.
    Liefs Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Het is nu nog veel te vroeg voor een bord goed gevulde soep.....maar het ziet er allemaal weer heerlijk uit lieve Ger.
    Alhoewel ze mij voor soep wakker kunnen maken hihi.
    Ik maak zelf ook iedere week een pan soep. Soep vooraf hoort er hier gewoon bij.
    Wat leuk om ook iets over de Hongaarse keuken te lezen en dan die prachtige foto's die je altijd maakt. Ik heb het al eens eerder gezegd, maar ze kunnen zo in een kookmagazine staan.

    Ik reageerde een beetje laat, maar op de één of andere manier is deze post mij ontschoten.

    Ik wens je een heel fijn weekend toe.
    Lieve groet, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Hallo Ger!
    Even overschakelen van de goulashsoep naar jurkjes. Op je vraag op mijn blog of ik weet door wie de jurkjes gedragen zijn: ik heb geen idee. Mijn schoonmoeder heeft ze ooit gehad van een veel oudere zus en die heeft ze weer gekregen van een andere vrouw. Het fijne weet ik er (helaas) niet van...Maar het eerste jurkje lijkt inderdaad wel een doopjurkje.
    Fijn weekend verder! Groetjes Linda

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.