donderdag, mei 2

Lelietjes-van-dalen


Jaren geleden verhuisden ik deze Lelietjes van dalen uit mijn schoonouders hun voortuin naar onze achtertuin in de hoop dat de heerlijk geurende bloemetjes het goed zouden doen

De eerste jaren vermeerderde wel het blad maar bloeien bleef achter
Dit jaar laten ze zich van de goeie kant zien en ik kon er al royaal van plukken...
Wat jammer nou toch dat bloggen reukloos is....
uit de fijne klokjes van het lelietje-van-dalen komt geen geluid,maar een heerlijke zoete geur
dat vele herinneringen oproept uit het verleden
Wanneer R.K, kinderen hun 1e Heilige Communie deden droegen de meisjes vaak de bloemetjes in het haar en jongens een kleine corsage op het colbertje zoals kleine Harry;-)
Je zou denken dat die heerlijk zoete geur ideaal is voor de parfumindustrie maar jammer genoeg geven de bloemen de geur direct aan de lucht af en lossen de geurstoffen niet in olie op
waardoor er geen parfum uit olie gedestilleerd kan worden
De geur van het lelietje-van-dalen in zeep en parfum etc. is dan ook synthetisch

Wie wat bewaard heeft wat.....
de doos zeep die ik jaren geleden cadeau gaf aan mijn schoonmoeder vond ik vele jaren later bij haar in de linnenkast tussen een verzameling van nog veel meer oudere stukken zeep in allerlei geurenIn België en Frankrijk geven mensen elkaar op  1mei 'n klein ruikertje met lelietjes-van-dalen
omdat het geluk zou brengen

 Waarschuwing:alle delen van het lelietje-van-dalen zijn giftig voor mens en dier.Zelfs het water in de vaas waar een boeketje in staat,ook de rode besjes die er soms aankomen


Liefs.Ger

10 opmerkingen:

 1. Hoi Ger, alweer z’n mooie post met prachtige foto’s. En dat lelietje van dalen dat is mijn lieveling, jammer dat we er maar zo kort van kunnnen genieten. Mijn pa heeft ze in zijn tuin staan, en vaak als ik denk zal ff een bosje plukken ben ik weer te laat. Maar door jou post ga ik straks even bij hem langs, en pluk ik een mooi bosje voor in huis. En ja dan genieten met grote G van de heerlijke geur die ze verspreid. Gezellig weekend, groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. This is my first time pay a visit at here and i am truly impressed to read
  all at single place.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ger,

  Nou... in gedachten ruik ik ze wel ;-) Trouwens ook de zeepjes, mag het synthetisch zijn, ik vond ze vroeger wel lekker ruiken. Gebruik het nu al vele jaren niet meer.
  In Nederland hebben wij aardig veel lelietjes-van-dalen in de tuin staan, best wel jammer dat ik hun bloei n.a.w. dit jaar niet mee maak.
  Het gekke is dat wij hier in Frankrijk heel veel bloemen hebben, waaronder momenteel veel orchideeën, maar helemaal geen lelietjes-van-dalen. Toch eens overwegen om ze hier ook ergens neer te zetten. Ook wilde hyacinten mis ik hier, hebben we in Nederland ook erg veel van.
  Hier in Frankrijk mag iedereen op 1 mei lelietjes-van-dalen verkopen (zonder er belasting over te betalen). Snotter snuif, ik heb GEEN bosje gekregen.

  Fijn weekend en een lieve groet, Cilia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Appreciation to my father who informed me on the
  topic of this web site, this weblog is genuinely awesome.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank voor je reactie op mijn blog Ger!
  Wat een prachtige foto's heb je gemaakt van de Lelietjes der Dalen (zoals ze eigenlijk officieel heten)
  Had ze vroeger ook in de tuin, maar meer blad (elk jaar heel veel meer!) en weinig bloemetjes.
  Ze ruiken echt verrukkelijk, ook de zeep. Wist niet dat daar geen echte Lelietjes aan te pas komen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons zijn de lelietjes van dalen grotendeels verdwenen na de laatste renovatie van de tuin. Maar lelietjes van dalen laten zich niet uitroeien. Ik zag ze dit voorjaar al wel weer opkomen door de andere planten heen. Dus wellicht zijn ze er volgend jaar in grote getale weer bij. Het blijft een mooi gezicht, die klokjes.
  En jij hebt het weer mooi tentoongesteld met die stukjes zeep erbij. Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Greetings! Very helpful advice within this article!
  It's the little changes which will make the most significant
  changes. Many thanks for sharing!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuk en leerzaam blog...ik wist helemaal niet dat Communicantjes dat bloemetje 'droegen". Ik ben denk ik een stukje jonger dan jij, want toen ik mijn E.H.C deed, was dat toch echt niet de gewoonte. Maar ik heb wel nog een foto van mijn moeder , waar ze haar "Grote" Communie doet, en daar heeft ze idd ook zo'n corsage op, nu je het 'zegt' Ik ging er altijd maar gewoon van uit, dat het voor het 'mooi' was. Weer wat bijgeleerd..

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.