dinsdag, oktober 26



Pastinaken ''vergeten groenten''

Gistermiddag naar Boerenbontmuseum in Gemert geweest en in het ouderwetse snoepwinkeltje staan altijd wat kisten met appels en stoofperen uit den eigen hof
En ook stond er een kist met Pastinaken waar mijn oog op viel.
Heb er wat gekocht en er vandaag 'n maaltje van gemaakt.
Ik ken de groenten natuurlijk wel en kocht een enkele keer wat van deze witte wortels voor in de groentensoep.

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen). Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat de pastinaak in koudere gebieden veel groter werd. De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa en was vóór de introductie van de aardappel een belangrijk volksvoedsel.

Volgens de culinaire geschiedschrijving zat er tijdens het Leidens ontzet(1574) ook pastinaak in de kookpot die de Geuzen achterlieten en had de bevolking nog nooit zoiets lekkers gegeten en noemden het husselpot.

Moet eerlijk toegeven dat deze wortels er niet echt appetijtelijk uitzien, maar even onder de kraan en het Brabantse zand spoelden ik er al snel vanaf.




Met de dunschiller ging ik over de Pastinaken en er kwam een blanke witte wortel te voorschijn.
Die sneed ik aan stukjes. 
Het zachte binnenste van een struik bleekselderie ging daarbij in boogjes geneden.
15 gram roomboter in de pan en de stukjes groenten aanfruiten met
2 flinke theelepels Kummel/Karweizaad erbij
Telkens klein scheutje groentenbouillon toevoegen, omschudden zodat het niet aanbrand en met deksel op pan zachtjes beetgaar stoven
15 tot 20 minuten
peper uit de molen
en indien nodig wat zout toevoegen.
Omdat Pastinaak een anijsachtige smaak heeft deed ik er een klein scheutje Raki bij om de smaak nog beter naar boven te halen.
In schaal scheppen en nog wat geknipte gele blaadjes van de bleekselderie er bovenop strooien.


Ik maakten er een luchtige aardappelpuree bij en een runderstooflapje.

Nou moet ik eerlijk bekennen.....het smaakten wel om de Pastinaak als groenten te eten, maar ik zal het niet maandelijks op het menu zetten....

Weet je wat ik nou het leukste van alles vond...
kwam op internet het schilderij ''poetsende vrouw met kind'' tegen van de Nederlandse kunstschilder Nicolaes Maes, was een leerling van Rembrandt, en op de grond staat een aardewerk vergiet wat heel veel gelijkenis heeft met het vergiet op mijn foto's uit mijn oud aardewerk collectie.
En de vrouw is bezig met het schillen van Pastinaken

Fijne blog week!
Groetjes,Ger








19 opmerkingen:

  1. Goedemorgen Ger,
    Wat ben jij toch een ster in koken!
    Het is vast jou passie....samen met fotograveren dan!
    Een heerlijk stukje om weer te lezen.
    Een fijne dinsdag!
    groetjes Peet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha die Ger,

    Het is inderdaad groente die nog nooit bij mij in de keuken heeft gelegen. Leuk dat je dit even onder de aandacht brengt!
    Het ziet er wel lekker uit en ik ben nieuwsgierig naar de smaak!

    In Madrid zou jij je ook helemaal uit kunnen leven met die Tapas! Het is hier erg mooi en levendig!

    Hoe is het met je gezondheid? Was toch wel geschrokken van je bericht?

    Groetjes en sterkte met alles!

    Alma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk dat je een vergeten groente onder de aandacht brengt...ik heb het nog nooit gegeten! Het ziet er in ieder geval heel gezond uit!

    Hoe gaat het met jouzelf Ger...voel je je weer de oude of merk je toch nog wel dat het zijn sporen nagelaten heeft?

    Ik wens je een fijne dag! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Gerry

    Jij hebt altijd van die prachtige series, jou stijl van fotograferen spreekt mij zeer aan,ook zijn je onderwerpen meestal erg kleurrijk en voorzie je de foto's van leuke bijschriften.

    Lekker zo doorgaan hoor.

    Het beste en tot later, Joop

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Door al die mooie foto's van jou krijg ik altijd gelijk zin om ook de keuken in te duiken!
    Maar wat ik nou aan zou moeten met deze groente... ik had het niet geweten hoor. Nog nooit gegeten ook. Leuk om een keer te zien hoe je dit nou eigenlijk klaar maakt.
    liefs, jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ken de pastinaak alleen van naam, maar heb deze nog nooit gegeten en als ik jou mag geloven zal dat ook niet snel gebeuren hihi, want volgens mij is het niet superlekker. Ik geniet dan maar van je prachtige foto's lieve Ger, wat heb je er weer een mooi stilleven van gemaakt en wat bijzonder dat je vergiet ook op het schilderij van Nicolaes Maes staat, de gelijkenis is groot en dan ook nog de vrouw die net als jij Pastinaken aan het schillen is.
    Maar hier dus vanavond geen Pastinaak op het menu, maar spagetti met stukje kip, champions, knoflook en spinazie erdoor afgemaakt met een heerlijke tagliatelle roomsaus.
    Lieve groet, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh maar zo in beeld ziet het er super uit.....ben gek op 'vergeten' groentes en ze mogen zeker niet vergeten worden.....;)
    Hoop dat alles goed met je gaat.
    Is het kaartje nog op je mat belandt....?
    Wens je alle liefs.
    Fijne dag

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb eerlijk gezeged niet zoveel met koken, maar jouw foto's zijn prachtig.
    Leuk ook die vondst van het schilderij van Maes.

    Hartelijke groet,

    Adri

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Geweldige serie weer Ger ziet er heerlijk uit zeg en wat leuk dat schilderij erbij klasse
    Gaat het weer goed met je ?? ik hoop het voor je
    Hartelijke groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Haha ik heb er nog nooit van gehoord volgens mij,ik vind je foto`s echt super!en het prentje onderaan is gaaf,en ik vind je echt een kokwonder wat kun je veel klaar maken,wens je een fijne avond,lieve groet Joke.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Koken is niet mijn ding Ger..Maar wel lekker dat je weer een update plaatst..Een goed teken..
    En die Pastinaken zien er geweldig uit..(volgens mij heb ik dat nog nooit gegeten..En als jij het al niet maandelijks terug wilt zien..Nou dan pas ik :)
    Wel leuk dat je op dat schilderij van Maes kwam..En dat ze daar de Pastinaken aan het schoonmaken is.
    Sterkte met je herstel...Gr Henk

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ha Ger
    wat een bijzondere groente zeg!!
    Ik had er wel van gehoord maar nog nooit gegeten. Het doet me een beetje aan knollen denken en die at ik als kind rauw heerlijk direct uit het knollenveld!! zo lekker!!
    Nou ik ben blij dat mijn blogzus nog aan me denkt hoor! hihihi doe haar maar de groetjes met een dikke knuffel! Ga je nog weer eens een prachtige post maken van haar huis! zoo leuk!! Is zo nog niet om?? wordt tijd voor een eigen blog hoor!! zou ik fantastisch vinden.
    Fijne avond
    lieve groetjes van mij

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat grappig, dat je zo'n zelfde 'vergiet' hebt..
    En wat me ook opvalt, is dat je plantjes er zo goed bij staan op tafel...

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat verwen je ons weer met prachtige foto's lieve Ger, dit keer van een vergeten groenten. Zit ook helemnaal te smullen van je heerlijke verse kruiden in potten. Heb de pastinaak zelf nog nooit gegeten, dacht eerst dat het schorseneren waren die er eigenlijk toch heel anders uit zien en die ik wel erg lekker vind.
    Wie weet waag ik me ook eens aan de pastinaak? Alhoewel hier in het hoge noorden het moeilijk te vinden zal zijn, wat de boer niet kent vreet hij niet hé, hihi. Heb vanmiddag wel heerlijke koolrabi's gekocht, heel iets anders natuurlijk maar ook erg lekker. En wat een giller zeg dat oude schilderij met eigenlijk praktisch hetzelfde prachtige vergiet en de dame die doende is met pastinaken.

    Heerlijke post, heb er van genoten...

    Liefs Josephine

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hallo Ger.
    Wat een prachtige post heb je weer gemaakt. En het ziet er altijd zo lekker en gezellig uit bij jou.
    Groetjes Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat geniet ik elke keer weer van die prachtige foto recepten op je blog!
    Pastinaken heb ik nooit gegeten maar je hebt me nu wel bijzonder nieuwsgierig gemaakt dus wie weet...
    Mooi schilderij trouwens!
    Fijne dag.
    groetjes, Annelies

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hallo Ger,
    fijn dat je je weer veel beter voelt en wat kun jij toch heerlijk koken.....
    De smaken knallen gewoon van het scherm en ooo wat zou ik van alles wat jij maakt graag wat willen proeven want het meeste daar kom ik niet eens aan toe om te maken , ik gun me daar gewoon geen tijd voor.
    Heb je er nooit aan gedacht een restaurantje te beginnen of mee te doen aan zo'n kookprogramma of is het echt pure hobby?

    Nou ja wij genieten in elk geval van je mooie gerechten en wie weet kom ik er ooit aan toe toch wat na te maken .

    Fijn weekend, lieve groet van Gea

    BeantwoordenVerwijderen
  18. hey ger. leuke blog ik zie ook dat je verschillende natuurfoto's hebt mooie foto's. ik ga je volgen hoor want je hebt een hele gezellige blog. dat vind mijn moeder van kom achterom ook. ze heeft mij helemaal aangestoken. en ben een blog gaan maken. wat een apparte pastinaak nog nooit van gehoord. ben ik weer wat wijzer geworden.
    fijne week marline

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Pastinaken...ineens voel ik me heel stads...maar dat heeft daar natuurlijk niets mee te maken...toch ? Wat een heerlijke wortel, zijn uiterlijk alleen al maakt hem zeer mysterieus..ik ben nu wel stik nieuwsgierig naar de smaak, maarja hoe kom je daar aan ?

    Leuke foto's heb je er van gemaakt en in combintie met het schilderij krijg je de indruk dat jouw foto's ook tot zulke kunst behoord, ik vind het super !

    Fijne avond...mmm ruik ik daar nu toch Pastinaak ?...in my dreams ;-)

    BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.