met deze lekkere post begon ons allen wel bekende Bonnie van http://bonjade.blogspot.com/2010/11/candy.html gisteren haar post
Als ik iets over eten lees wat ik niet ken moet ik daar het mijne van weten en ga fff bij meneer Google zoeken, wat het precies is, hoe het gemaakt wordt etc.
Kwam op veel pagina's de Pepparkakskola tegen tegen met recept, en daar mijn Zweeds niet meer is wat het geweest is;-) gooiden ik die tekst bij meneer Google in de vertaler met de vraag om het even te vertalen.........nou kwam ik tot de ontdekking dat meneer Google bij vertalen ook geen 10 met een griffel en een zoen van de juffrouw krijgt.......maar ik werd toch wel wat wijzer van die kromme vertaling van het recept en redden me er aardig mee in de keuken.
Ik hoef niet naar Ikea voor die lekkere caramels....
het is alleen jammer dat ik het zonder dat mooie etiket moet doen;-)
Om te snoepen of om zelf te maken??
Dan zal ik voor het gemak het recept even vermelden.
en denk nou niet dat het moeilijk is...
het is nog makkelijker dan 'n eitje op de juiste zachtheid koken;-)
1/4 liter slagroom
100 gram roomboter
3.1/2 kopje suiker
1 kopje rietsuikerstroop(van de pannekoeken)
3 theelepels koekkruiden(speculaaskruiden)
Dit alles in een pan al roerende aan de kook brengen.
Laten pruttelen en niet bij de pan weg gaan en roeren maar...
PAS OP VOOR HET SPATTEN EN LIK TUSSENDOOR NIET AAN DE HOUTENLEPEL WANT DE MASSA IK BLOEDJE HEET!!!!!!!!!!!!
Na zo'n 10 tot 15 minuten begint het geheel in te binden en je kan dan even een testje doen om te kijken of het de juiste consistentie heeft om het te storten.
Laat een beetje van de caramel van de lepel glijden in een kopje ijskoud water, trekt het een draad in het water waarvan je tussen je vingers 'n bolletje van kan rollen heeft het lang genoeg gekookt.
(anders nog ff pruttelen en roeren)
bakpapier in en over de randen van ovenschaal leggen en de massa storten.
Af laten koelen en met scherp mes(of schaar) stukjes van snijden.
Daarna elk stukje verpakken in huishoudfolie, want als je het onverpakt in een pot of blik doet gaat het door de zachtheid en zwaarte van het op elkaar liggen een vaste massa worden die je moeilijk van elkaar krijgt.
Ik speelden nog even verder en deed er nog een touwtje om van rolladetouw.
Lieve groetjes,
Ger
Hebben jullie al zin gekregen??
Om te snoepen of om zelf te maken??
Dan zal ik voor het gemak het recept even vermelden.
en denk nou niet dat het moeilijk is...
het is nog makkelijker dan 'n eitje op de juiste zachtheid koken;-)
1/4 liter slagroom
100 gram roomboter
3.1/2 kopje suiker
1 kopje rietsuikerstroop(van de pannekoeken)
3 theelepels koekkruiden(speculaaskruiden)
Dit alles in een pan al roerende aan de kook brengen.
Laten pruttelen en niet bij de pan weg gaan en roeren maar...
PAS OP VOOR HET SPATTEN EN LIK TUSSENDOOR NIET AAN DE HOUTENLEPEL WANT DE MASSA IK BLOEDJE HEET!!!!!!!!!!!!
Na zo'n 10 tot 15 minuten begint het geheel in te binden en je kan dan even een testje doen om te kijken of het de juiste consistentie heeft om het te storten.
Laat een beetje van de caramel van de lepel glijden in een kopje ijskoud water, trekt het een draad in het water waarvan je tussen je vingers 'n bolletje van kan rollen heeft het lang genoeg gekookt.
(anders nog ff pruttelen en roeren)
bakpapier in en over de randen van ovenschaal leggen en de massa storten.
Af laten koelen en met scherp mes(of schaar) stukjes van snijden.
Daarna elk stukje verpakken in huishoudfolie, want als je het onverpakt in een pot of blik doet gaat het door de zachtheid en zwaarte van het op elkaar liggen een vaste massa worden die je moeilijk van elkaar krijgt.
Ik speelden nog even verder en deed er nog een touwtje om van rolladetouw.
Niet goed voor de lijn en je kiezen.............maar wel heel lekker!!!
Lieve groetjes,
Ger
Ha Ger, o dat ziet er smakelijk uit, en wat heb je ze leuk verpakt.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het recept.
Fijne dag, liefs Stina
Dat ziet er inderdaad erg lekker uit...en wat leuk dat Bonnie jou tot deze actie heeft weten te inspireren!
BeantwoordenVerwijderenHet is nog geen 07.30 én het is zoals je zegt niet goed voor de lijn, dus ik laat het bij genieten per beeldscherm...niet de optie met de meeste voorkeur, maar ik moet toch ergens beginnen met die pondjes ha ha!
Lieve groet, Ingrid
Goede morgen Ger.
BeantwoordenVerwijderenJij bent er al vroeg bij. En dan al denken aan al dat lekkers.
Ik kan alleen nog maar de eerste foto zien (ligt aan mijn computer) en dacht dat het broodjes waren.
Ga straks nog even kijken als ik mijn eerste kop koffie heb gehad.
Wens je een hele goede dag toe.
Groetjes Marga
Hahahaha...niet goed voor de lijn en je kiezen. Maar volgens mij heb jij ook je tong verbrand, Ger!!! hihi. Toch snoepen hé tijdens het bereiden;-)
BeantwoordenVerwijderenHet ziet er wel aantrekkelijk uit om het te gaan proberen. Ik denk met name de kinderen hier wel voor in zijn.
Geweldige foto's!
Fijn als je zoveel interesse hebt en het dan ook daadwerkelijk uitprobeert. Ik mag ook wel graag experimenteren in de keuken.
Van mijn krijg je een dikke 10, dat met een en slechte vertaler!
Fijne dag en alvast een gezellig weekend, lieve Ger!
Liefs Helena
Hmmm....dat spul ziet er geweldig lekker uit Ger,
BeantwoordenVerwijderenik ben dol op zulke zoete lekkernijen.
Ik ga mijn vrouw eens lief aankijken dan gaat ze het vast een keer voor ons maken.
Dank voor dit heerlijke recept en de mooie foto's.
groetjes ,Joop
yummie Ger
BeantwoordenVerwijderenDat zijn lekkere toffies..
Die gaat ik ook maken hoor
En ik vind je rollade touwtje erom heel apart...
Wel een werk,maar erg geinig.
Groetjes
Jeanne
Ik ben nieuw op je blog!!
BeantwoordenVerwijderenIk ga deze recept van die snoepjes uitproberen in de kerstvakantie met mijn kinderen.
Bedankt hoor!!
Lieve groet,
Miranda
Joh wat knap dat je dat zo nagemaakt hebt. Ziet er heel leuk uit! Inderdaad de google vertaalmachine verdient niet de schoonheidsprijs maar in grote lijnen is het gelukkig toch te volgen.
BeantwoordenVerwijderenWat staat dat feestelijk met dat rolladetouw eromheen. Echt gaaf!
fijne dag.
groetjes, Annelies
Mmmmmmmmm...het water loopt me uit de mond... Ik zal het recept zeker gaan proberen!
BeantwoordenVerwijderenWat leuk om het zo te verpakken met plastic en rolladetouw.
Gr. Susan.
Ziet er leuk en vooral lekker uit.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het googelen naar het recept.
Dit lijkt me iets voor mijn dochter om eens te gaan maken.
Ze houdt daar wel van.
Hoop dat ze snel tijd heeft.
Mmmmmmmm.
Groetjes
Ach ik heb net 2 uur gesport, dus dat kan er wel weer aan :-)
BeantwoordenVerwijderenMaar wat heb je dit leuk gedaan en wat een werk joh overal een touwtje omheen knopen, lekker priegelwerk. Maar volgens mij wel erg leuk om te doen.
Dank je voor het recept en de heerlijke foto's!
Fijne dag vandaag enne...niet té veel snoepen hè!
Lieve groet,
Patricia
Mmmmmmmmmm...lekerrrrrr...maar vertel me eerlijk heb jij niet stiekum aan de lepel gelikt... hoe weet je zo goed dat dat loeiheet is dan ...... hahahhahahahh!!.......liefs fijne dag Ria......
BeantwoordenVerwijderenWat ben je toch een ongelooflijke ijverig mens, heerlijk die nieuwsgierigheid en inpulsiviteit, en alles a la minuut uitproberen. Dan nog alles midden in de nacht mooi op de foto te zetten en vervolgens, na het opruimen van de troep waarschijnlijk zo rond 3.20 uur je bed ingestapt. Tenminste als ik zie hoe laat je deze post geplaatst hebt? Het ziet er zeer aantrekkelijk uit en zal ongetwijfeld een doorvretertje zijn, auw.....mijn definitieve kroon komt pas volgend week, hihi.
BeantwoordenVerwijderenErg hé die vertalers, de meest mogelijke onzin wordt je voorgschoteld.
Bedankt voor het recept, alleen denk ik dat voor de meeste mensen dit veel te veel werk is, maar voor de liefhebbers onder ons een heerlijk recept, bedankt daarvoor. Je foto's zijn weer prachtig geworden, heb je wel een jas aangedaan toen je de foto's buiten maakte?
knabbelse lieve Ger,
Liefs Josephine
Zooo wat een heerlijkheid weer hier , zal het denk ik niet zelf gaan maken maar wat leuk om te zien hoe je dit hebt gedaan.
BeantwoordenVerwijderenVoor de lijn is het beter om er gewoon maar naar te kijken.......
Fijne dag verder, lieve groet Gea
maak me gek!!!!!! Wat heerlijk zien ze eruit!!! Dankjewel voor het recept ger.....gaan we eens proberen....denk ik.....of beter van niet??;)
BeantwoordenVerwijderenLiefs,
Lynda
Wat zijn die leuk verpakt en op de foto gezet! Echt artisanaal!!! Zou jij geen snoepwinkeltje beginnen???
BeantwoordenVerwijderen;-)
Groetjes,
Marian
Bedankt voor het recept ,wil het zeker gaan proberen.Maar om ze allemaal apart in te pakken weet niet of ik daar het geduld voor heb.Maar als ik ze op tafel zet hoef ik ze vast niet meer in te pakken
BeantwoordenVerwijderengroeten bep
Het water loopt me in de mond zeg. Ben gek op dit soort lekkernijen maar mijn kleding niet hahaha. Ze zien er heerlijk uit. Ik zou ze graag een keertje willen proeven maar als ik ze ga maken zal ik ze helamaal in mijn eentje op moeten eten en daar om doe ik het maar niet.
BeantwoordenVerwijderengroetjes Marjon
Ik heb het recept toch maar opgeslagen voor het geval dat hahahah.
BeantwoordenVerwijderengr Marjon
Haha lieve Ger...ze zien er inderdaad minstens zo lekker uit.
BeantwoordenVerwijderenEn zo mooi per stuk verpakt.
Zijn ze al op nu.....? Hier is de pot al bijna leeg....als je eenmaal hebt geproefd kun je er niet van afblijven.......
Hele fijne avond en veel liefs
Oh Ger wat ziet dat er weer overheerlijk uit echt ik zou ze van mijn scherm willen plukken zo lekker
BeantwoordenVerwijderenMmmmmmmmmmmmmmmmm .......
ik zit te kwijlen ik maakte vroeger ook al die lekkere dingen en maar eten en eten en ik bleef super slank
maar nu ik ouder bent heb ik nog steeds vreselijke vreetbuien (zal wel nooit overgaan )dus ik moet me beschermen ik eet zo een doos met kleine negerzoenen 32stuks op achter elkaar repen chocolade en noem maar op als ik het in huis heb gaat alles op
dus ik koop maar zo min mogelijk dan ben ik heel sterk (erg hé )
dus ik geniet zo maar van jou overheerlijke dingen het ziet er fantastisch uit
fijne avond groetjes Janny
P.s
Was wel koud met de mist hoor maar ook fantastisch we waren dik aangekleed en als je leuk bezig ben vergeet je de kou
bedankt voor je lieve bericht
Liefs Janny
Ohhh...lieve Ger, wat ben je toch een heerlijk mens, meteen gaan googlen en dan huppa aan de slag en.....wat heb je er veel van gemaakt, ik kom even langs om een zakje op te halen hoor, want deze smaken vast en zeker 10x lekkerder dan bij de Zweedse grutter. En je prachtige foto's maken het gemis van het zakje helemaal goed.
BeantwoordenVerwijderenWelterusten voor straks.
Lieve groet, Mea
Ooohh wat leuk gedaan...
BeantwoordenVerwijderenIk begin er maar niet aan, want dan blijven mijn kronen er weer inplakken, net 2 jaar geleden.
Ook net voor Kerst
Ik ben gek op caramel, vooral lekker zachte,
Caramel???
BeantwoordenVerwijderenLees ik daar nou CARAMEL???
Ooohhhhhhhh ze mogen me wakker maken voor caramel, ben er verslaafd aan. in taart, in snoepjes, in chocola, in ijs.... ow jammie....
Minpuntje van je blog..... ik krijg er zo'n TREK van (snik) hahahaha
Fijn (en smakelijk) weekend,
groetjes jacqie
Ikke!ikke heb zin gekregen haha,zooo wat jammie,ik ben een echte zoetekauw,wat heb je ze gaaf verpakt,wat lief het recept erbij,haha ik kom er liever 1 bij jou eten,jij hebt ze al af,wel slim om te googlen en ja dat vertalen weet wat,liefs Musje.
BeantwoordenVerwijderen