♣Spruiten♣
Werden in het midden van de 18 eeuw voor het eerst in België
gesignaleerd. Rond het jaar 1800 bereikten de spruiten Engeland en Frankrijk en Nederland.
Spruiten behoren tot de familie van Brassica, de koolsoorten. De spruit is een
oer-Hollandse groente, die met name in de herfst- en wintermaanden gegeten
wordt.
Herfstig of winters was het vanmiddag absoluut niet want ik zat met blote armen buiten aan terras tafel mijn spruitjes schoon te maken boven het krantje
zodra ik die kleine harde groene ''kooltjes'' in de winkel zie liggen duurt het nooit lang of ze liggen ook op mijn bordje.....
er zijn zoveel meer mogelijkheden om ze te bereiden dan enkel koken,opschudden met klontje boter en wat nootmuskaat van de rasp
en het zijn kleine vitamine bommetjes
spruiten zijn rijk aan vitamine A, B1, C, kalium, magnesium, fosfor en vezels.
Met een vitamine C-gehalte van 150 mg per 100 gr zijn ze de absolute koploper
onder de groenten, dat is zo’n 2 tot 3 keer zoveel als per 100 gr sinaasappel.
een van mijn lievelings recepten haalden ik uit de Allerhande van 2007 en ik maak die
kerrie-spruitjes
inmiddels blindelings
•kilo spruiten
• 2 eetl. wokolie
• een grote spaanse zoete ui fijn gesneden
• 150 gr.katenspek in blokjes
• 1 dunne prei in ringetjes
• 250 gr. champignons in vieren
• 3 tenen knoflook geperst
• 1 eetl.kerriepoeder
• 1 flinke theelepel grove mosterd
• 1 theelepel sambal(badjak)
• vier takjes verse tijm
•klein scheutje light kookroom
Overgiet de schoongemaakte spruitjes met kokend water dan blijven ze mooi groen, kook de spruitjes 8 minuten beetgaar met wat zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui en het spek goudbruin. Voeg de prei, de champignons en de knoflook toe en fruit even mee. Voeg de kerrie, de mosterd en de sambal toe.
Haal de blaadjes tijm van de takjes en doe ze bij het groentemengsel. Voeg de beetgare spruitjes en een scheutje room toe en schep goed om.
Smakelijk eten!!!
Ger
• 2 eetl. wokolie
• een grote spaanse zoete ui fijn gesneden
• 150 gr.katenspek in blokjes
• 1 dunne prei in ringetjes
• 250 gr. champignons in vieren
• 3 tenen knoflook geperst
• 1 eetl.kerriepoeder
• 1 flinke theelepel grove mosterd
• 1 theelepel sambal(badjak)
• vier takjes verse tijm
•klein scheutje light kookroom
Overgiet de schoongemaakte spruitjes met kokend water dan blijven ze mooi groen, kook de spruitjes 8 minuten beetgaar met wat zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui en het spek goudbruin. Voeg de prei, de champignons en de knoflook toe en fruit even mee. Voeg de kerrie, de mosterd en de sambal toe.
Haal de blaadjes tijm van de takjes en doe ze bij het groentemengsel. Voeg de beetgare spruitjes en een scheutje room toe en schep goed om.
Smakelijk eten!!!
Ger
Nou we liggen wel qua smaak een eind uit elkaar wat betrefd het eten. Paddestoelen vind ik al niet lekker, maar spruiten komen er hier echt niet in. Vroeger moest ik ze eten, maar dan ging er altijd een halve pot appelmoes overheen om het nog een beetje eetbaar te maken. Maar ik vind je eindresultaat er wel lekker uitzien hoor. En het is maar goed dat we niet allemaal hetzelfde lekker vinden, zou ook zo saai zijn. Liefs Sabine
BeantwoordenVerwijderenGoeiemorgen lieve Ger,
BeantwoordenVerwijderenSpruitjes, wij zijn er ook gek op en hebben ze al een paar keer gegeten dit seizoen. Heerlijk... Ben maakte er stamppot van met een flinke hoeveelheid geraspte kaas doorheen...
Ik moet nu meteen aan de kinderen van mijn broer denken... Op school hoorde de oudste dat spruitjes zo vies zijn, maar kabouterkooltjes daar hadden ze nog nooit van gehoord en die vonden ze wel heel lekker. Wat een andere naam niet kan doen... Oudste meisje is inmiddels bijna 23 maar ze noemt ze nog steeds zo... Zo leuk.
Ik ga jouw recept aan Ben laten zien, dat gaat hij vast een keer maken. Lijkt me heerlijk om ze op deze manier te maken...
Ik wens jullie een heel mooie vrijdag en alvast een heel fijn weekend,
Liefs,
Mirjam
Zo dat ziet er lekker uit! Ik ga dit eens proberen......groetjes Heidi
BeantwoordenVerwijderenIn gedachten zie ik je al zitten zo lekker in het zonnetje.....hahaha.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk hoor.....die kleine hotel spruitjes ik eet ze graag, je hebt het weer op jou eigen wijze zeer mooi weten te presenteren.
smakelijk eten !
Lieve groetjes voor jullie beide,
Joop
( kunnen we al een beetje blij zijn ? )
Eerlijk gezegd eet ik nooit spruiten, ik krijg er de rillingen van als ik er aan denk. Ik ben denk ik niet zo'n kool mens, bloemkool is ook niet mijn favoriet. Moet zeggen dat het er wel lekker uitziet wat je hebt klaargemaakt.
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend Ger! Lieve groet, Ingrid
WHAUW dat ziet er lekker uit, en als je dan weet dat het ook nog is hartstikke gezond is dan eet je toch je vingers er bij op. Mijn wederhelft en ik houden wel van spruiten maar de kids zijn er absoluut niet van. De jongste is zelfs zo erg dat hij ze niet eens wil proeven, dus daarom eten we ze eigenlijk veel te weinig. Misschien eens op deze manier proberen. Ik dacht er al een stampot van te maken met spekjes erdoor dan eten ze het wel maar weten ze eigenlijk niet wat ze eten, maak ik ook wel eens met groene kool, uitje, spekjes, roerbakken en dan door de aardappels en dat eten ze ook hoor. Nou lieve Ger, een heel fijn weeken gewenst samen met je mannetje, en geniet van je overheerlijk spruitenschotel.
BeantwoordenVerwijderenLieve groetjes Petra.
Beste Ger,
BeantwoordenVerwijderenTja, ik miste de spruiten dit keer in Atlanta tijdens onze inkoopronde. Bij de groothandel kocht ik ze de vorige keer en wij beiden houden er heel erg van. Dit is wel een héérlijk recept. Ja, Allerhande, die nam ik vaak mee vanuit Nederland. Jullie kunnen daar ook zoveel dingen kopen. Dingen die hier niet te koop zijn, dan moet je altijd zoeken naar substitutes...
Heel veel liefs en een fijn weekend samen.
Mariette
Hej Ger, mooi verhaal over de spruiten. Ik tref het dat ik ze lust, want ze zijn zo te lezen erg gezond. Mijn zoon is er vanaf klein jongetje al gek op. Hij wilde het ook graag voor eens voor z'n verjaardagspartijtje eten, dat hebben we toch maar afgeraden.
BeantwoordenVerwijderenDit recept lijkt me heerlijk. De champignons moeten mijn zoon er maar uitplukken, want dat lust hij nou weer niet.
Fijne dag, lieve groet
Ik ben de enige thuis die spruitjes lekker vind, dus hier staan ze niet zo vaak op tafel... Dit recept klinkt wel goed!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes X
Spruitjes... ik heb ze net ook gekocht!! Wat ziet dat gerecht er lekker uit zeg, mjam!
BeantwoordenVerwijderenEn hopelijk hebben jullie deze week goed nieuws gekregen Ger!
Liefs Carolien
spruitjes.. ik ben er gek op!! en dit recept ziet er ook al zo lekker uit, dat ga ik zeker proberen!
BeantwoordenVerwijderenmet uitgebakken spekjes vind ik zo ook zo lekker.. mmm..
en wat heerlijk dat je nog aan de tuintafel het eten kon voorbereiden!
prachtige foto's weer Ger!!
geniet van een heerlijk weekend!
lieve groet, Tjits
Heerlijk spruiten ,wij zijn er dol op .Dat gerecht ga ik zeker eens maken ziet er heerlijk uit
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Elisabeth
Nog even snel tussen het inpakken door:
BeantwoordenVerwijderenOh, zo lust iedereen toch spruitjes! Gelukkig eten mijn kinderen ze wel door de spekjes en de geraspte kaas erover. Maar dit recept ga ik zeker eens proberen, eet smakelijk Ger!
Lieve groet, Renny
Lekkkuuuur!!!, ik lust ze graag.
BeantwoordenVerwijderenZelf maar ik er meestal net als de man van Mirjam stamppot met geraspte kaas van maar ik ga jou recept zeker ook uitproberen.
Fijn weekend!
Groetjes, Sas
Een heerlijke spruitenpost hoor, ik ben er dol op, spruitenstamppot met kerrie, maak ik heel vaak en smullen...heerlijk...deze variant kende ik nog niet, ik eet geen vlees, maar kan het vlees wel vervangen...dus ik ga het proberen.
BeantwoordenVerwijderenIk moest zo lachen om je reactie op de houten blokjes/ latten, ik heb latten op elkaar gelijmd en daar de blokjes van gezaagd... en ja van latten kun je geen blokjes maken...heerlijke reactie van je.
Geniet van je weekend,
Lieve groet,
♥Eefie
Hallo Ger, ik ben ook dol op spruitjes, dit recept ken ik nog niet, het proberen waard!Fijn weekend gewenst en groetjes, Sandra
BeantwoordenVerwijderenSpruitjes... heerlijk! Je recept ga ik zeker een keertje uitproberen, want het ziet er heerlijk uit...
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend. Lieve groet, Miranda
Jammie jammie....dit ga ik zeker maken! Wij zijn dol op spruiten en dit is weer eens wat anders!
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend, Ger, en liefs van Nicole
Mmmmmm heerlijk spruitjes!
BeantwoordenVerwijderenDeze combinatie heb ik niet eerder geprobeerd, ik maak ze op de antieke manier met een beetje roomboter en nootmuskaat.
En zoals mijn moeder altijd zei: eerst de vorst eroverheen ha ha...
Ger, het ziet er zeker smakelijk uit!
Heel fijn weekend!
Lieve groet, Loes
Je paddenstoelen van de vorige post, met de verse AH pasta, daar zou ik 'een moord' voor doen...maar ben dan wel de enige hier thuis.
BeantwoordenVerwijderenEn die spruiten..daar zou mijn man 'een moord voor doen' en hij is hier in huis dan ook de enige...
Maar ondanks dat zoon en ik geen spruiten lusten...krijgt hij ze wel elke week..lief hè.
o lekker ,wij houden wel van spruitjes hoor en dat recept ga ik zeker es maken
BeantwoordenVerwijderenIk maak de spruitjes tegenwoordig met spekjes en dan stampen met de aardappels ,ook jammie !
Leuk zo met die fotos !
Wat een "smaakvolle " foto's zeg.
BeantwoordenVerwijderenIk ga het deze week zeker proberen.
Groetjes,Wilga
nou Ger,dit recept ga ik beslist maken,want SPRUITEN,daar kan je mij midden in de nacht voor wakker maken,zo'''n zakje is voor mij meestal veel te veel,maar sávonds eet ik ze ook koud op,lekker hoor,
BeantwoordenVerwijderenmaar wat ik je vragen wil,doe je bij dit recept ook aardappelen,zo ja,dan is dat wel een beetje veel voor mij en hou ik het maar bij je recept
groetjes greet
wat zien deze groene vitaminebommetjes er lekker uit! Ik ben niet z'n spruitenliefhebber maar dit ga ik zeker binnenkort proberen net als je pasta uit de vorige post. Wie weet deze week want ik heb vakantie en wat meer tijd om te koken dus:) Lieve groetjes
BeantwoordenVerwijderenSorry dat ik zo'n tijd niet ben geweest, maar ik kon mijn blog niet meer vinden.
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijke recepten, bedankt
groetjes
Lies
https://www.facebook.com/lies.degoede
Sorry dat ik zo'n tijd niet ben geweest, maar ik kon mijn blog niet meer vinden.
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijke recepten, bedankt
groetjes
Lies
https://www.facebook.com/lies.degoede
Hallo Ger, Sorry dat ik zo lang niet op je blog ben geweest, maar ik kon mijn blog niet meer vinden
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijke recepten, ik ga er morgen gelijk een uit proberen, bedankt groetjes Lies
http://lizjewels.blogspot.nl/